Att förbjuda e-cigg med smak hotar folkhälsan
Regeringen vill stoppa smaksatta e-cigaretter. Men rökare av betydligt farligare tobakscigg kan lockas att sluta med hjälp av e-cigg som smakar kola eller mint. Därför blir förbudet en hälsofara.
Regeringen har en plan. Om e-cigg slutar lukta och smaka godis kommer färre unga att använda dem – och därmed räddas från lockelsen att bli rökare av tyngre tobaksvaror som Marlboro eller Camel.
Nyligen presenterade socialminister Lena Hallengren (S) därför en proposition som ska helt förbjuda smaksättningar för e-cigaretter.
Hon har ett vällovligt syfte. Det är inte bra om barn börjar röka tobakscigaretter, för det kan leda till svåra sjukdomar och död. Mer än varannan dör av sin rökning. 12 000 dör varje år. 100 000 blir sjuka i rökrelaterade sjukdomar. Många får KOL, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Även passiv rökning ökar risken även för dem som inte röker själva att få lungcancer och hjärt-kärlsjukdom.
Det finns också samhällsekonomiska skäl att förhindra rökning. Denna kostar enligt Cancerfonden 31,5 miljarder kronor varje år.
Men problemet är att man tar bort smaksatta e-cig från butikshyllorna försvinner ett viktigt verktyg för att få fler vuxna rökare att lägga av.
Vissa har nämligen lockats att byta ut de farliga cigaretterna mot de mindre farliga e-ciggen på grund av smaken. Bland vuxna britter som rökte e-cigaretter angav 40 procent att skälet var att de försökte sluta med eller dra ner på vanliga. 20 procent svarade att de gjorde det för att förhindra återfall.
I en färsk undersökning svarade 87 procent av svenskar som röker e-cigg att smaken var en viktig orsak. 60 procent sa att de vid ett förbud antingen skulle gå tillbaka till vanliga cigaretter eller vända sig till den svarta marknaden.
Fler studier har visat att de som röker e-cigg skulle gå över till vanliga cigaretter om de smaksatta varianterna försvinner. I en rörde det sig om 17 procent, i en annan om 33.
Vad som är ännu värre är att förbud dessutom kan det locka barn till vanliga cigaretter – alltså leda till precis det regeringen vill förhindra. Risken för att skolungdomar skulle börja röka vanliga tobakscigaretter fördubblades om de smaksatta e-ciggen förbjöds, i en studie från Yale School of Public Health. Professorn bakom menade att en lag mot smaker är ett hot mot folkhälsan.
Regeringens mål är att färre än fem procent av svenskarna ska vara dagliga rökare före 2025, enligt i ANDTstrategin. Om förslaget om att stoppa smaker i e-cigaretter går igenom kan detta mål äventyras.
Den nya lagen ”syftar till att begränsa de hälsorisker och olägenheter som är förenade med bruk av tobaksfria nikotinprodukter”. Men om förslaget faktiskt kan leda till ännu värre hälsorisker och olägenheter borde politikerna rimligtvis tänka om.
Man kan såklart ha som ambition att ingen enda människa ska röka någonting. Men så enkelt är det inte att styra människor i ett fritt land. Vissa e-cigaretter visserligen nikotin, men om smakerna stoppar folk att använda farligare tobaksprodukter kan det gynna folkhälsan att behålla dem. Hur märkligt det än kan låta.
Den komplexiteten verkar inte våra myndigheter ta in. I sitt remissvar konstaterade helt enkelt Folkhälsomyndigheten att smaksättning bör förbjudas för att dessa gör att nikotinprodukter blir mer attraktiva för unga. Inga bevis i form av forskning presenterades. Deras belägg var Barnkonventionen som ger barn rätt till en god hälsa. Ett ganska svagt argument alltså.
Förbud innebär inte automatiskt att människor ändrar sina beteenden och val enligt makthavares önskan. Ibland kan resultatet bli det motsatta.
Jag är för att vi har folkhälsopolitik. Men den måste vara smart. Regeringens linje är inte det.
Carolin Dahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Swish 0704133444 Tusen tack för stöd <3 Jag har ingen arbetsgivare nu så opinionsbildare ideellt :) Utan ert stöd kan jag inte fortsätta gräva, informera och påverka.