Även Andersson kritiserar ju media
Magdalena Andersson (S) kallade SD:s sms för ”ett frontalangrepp mot fri media”. Men hon har själv kritiserat medier. Det borde politiker få göra i en demokrati.
EU-valrörelsen handlade till stor del om Kalla Faktas program om att SD hade så kallade trollkonton. Oppositionen öste på med kritik, och Sverigedemokraterna fräste. Dagen innan valet skickade SD ut ett mass-sms med texten ”Låt inte TV4:s påverkansoperation vinna EU-valet”.
Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) rasade över detta i TV4, och menade att SD därmed avslutade valrörelsen med en attack mot fria, oberoende, granskande media i Sverige. Hon kallade det ”ett frontalangrepp” på granskande journalistik i Expressen.
Men även partier och politiker måste kunna ifrågasätta mediers neutralitet och metoder. Tidningar och TV är makthavare; de kallas inte den tredje statsmakten utan anledning. Det är inte ett hot mot demokratin att ha åsikter om dem, utan en naturlig del av öppenheten.
Andersson själv kritiserar ju medier då och då. I lördags gav hon medier skulden för att Socialdemokraternas sakfrågor inte kom fram i valrörelsen, i en intervju med Anette Holmqvist från Expressen. Andersson sa till journalisten att media ska tänka över hur de agerat.
2022 gav sig S partiledare på medierna om rapporteringen kring elpriserna. Apropå regeringens löften om högkostnadsskyddet för el frågade hon medier: ”granskade ni det tillräckligt väl eller upprepade ni bara?” Hon hoppades på en diskussion i kåren.
Hon pekade även ut Dagens industri och Svenska Dagbladets ledarsidor för att ha varit drivande i en normaliseringsprocess av Sverigedemokraterna.
I vintras antydde Magdalena Andersson (S) att debattören Henrik Jönsson kanske var finansierad av Ryssland, i ett samtal om ryska påverkansoperationer.
Hennes antydningar och passivt aggressiva anklagelser tyder på att hon tyckt att medierna påverkat. Hon kallar det inte ”påverkansoperation”, men nog lyser misstänksamheten igenom även hos henne.
Reportrar utan gränsers ordförande Erik Larsson kommenterade i TV4 SD sms så här: ”Det är en attack mot journalistiken det offentliga samtalet, men också i förlängningen ett vågspel med demokratin”.
Det är väldigt stora ord. Man blir nästan lite misstänksam. Hade det varit lite allvarligt om ett rött parti gjort samma sak?
Att kritisera ett av de mäktigaste mediehusen är inte en attack mot hela det offentliga samtalet. Det är en att vara uppmärksam och modig. Journalister är också människor, de kan falla för grupptryck och göra reportage utifrån sitt narrativ. Det behöver inte vara medvetet, men naturligtvis är de inte alltid balanserade och helt neutrala. Det är bra att de har ögonen på sig.
Oavsett om man håller med SD och Jimmie Åkesson (SD) eller inte, är det överdrivet att prata om attack och frontalangrepp. Jag är personligen tveksam kring att TV4 sände programmet så nära inpå ett val. Det känns inte konsekvensneutralt, och den saken måste kunna diskuteras utan att gå upp i falsett. Samtidigt tycker jag att det var onödigt av SD att spinna vidare på saken med så aggressivt tonläge, och utmåla sig själv som offer.
På samma sätt som Magdalena Andersson (S) kan lyfta sina misstankar och ogilla mediers ämnesval kan andra partiledare göra så. Prata på. Skäll och gnäll. Så länge vi andra har rätt att säga emot är det sunda bråkandet att rädda demokratin – inte hota densamma.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Statsvetare och journalist
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Mitt passion project Life - You got this - love life coach
Att sossarnas sakfrågor inte kom fram i (den här) valrörelsen får de ta på sig helt och hållet själva då de envisas med att lägga i princip allt krut på att hoppa på Sd i tid och otid.