Skyll inte brottslighet på fattigdom
De som envist påstår att fattigdom orsakar kriminalitet förolämpar oss som vuxit upp skralt. Ursäkten förhindrar dessutom effektiva lösningar mot kriminalitet.
Sverige kommer sannolikt att få ungdomsfängelser. Det är mycket bra. Unga som begår allvarliga brott måste hanteras utan naivitet. Straffen måste avskräcka och kännas.
Men Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet, är missnöjd. Han är emot hårda tag, tydligen oavsett om det är mördare och våldtäktsmän det handlar om. Tham verkar hellre vilja släppa ut dem.
Dessutom – vilket är viktigare – skyller han brottslighet på fattigdom. Ungdomarna som spränger och skjuter oskyldiga ”är pojkar som kommer från fattiga familjer där det finns våld och trångboddhet”, sa han häromdagen i SVT.
Förklaringsmodellen är välkänd. I juni beskrev Fryshusets vd Johan Oljeqvist i Aktuellt hur en liten pojke kunde lockas in i brottslighet via gratis leksaker och pizza, eftersom barnets föräldrar inte hade möjlighet att köpa de saker som alla andra har. Han sa: ”Det här är barn som är offer. De hamnar i kriminella miljöer som offer, de är inte förövare”.
Buhu. Buhu.
Visst är det jobbigt att inte få ett Playstation till jul eller köpepizza till vardags. Men barn som begår brott är ändå framför allt förövare. De verkliga offren är de som misshandlas och mördas. Stackarna är de som får en förlupen kula i sig eller vaknar när fönstren krossas i en smäll.
Fattigdom kan vara en orsak men aldrig, aldrig, aldrig en ursäkt. Jag växte själv upp utan pengar. Mina föräldrar grät och skrek över räkningar. Oron spred sig. Det fanns inte till nya kläder, resor, knappt ens till mat. Min mamma gick till socialen ibland; jag minns det grå rummet hos kommunen. Jag känner ännu skammen.
Det är lätt att förstå barns längtan efter fina kepsar, coola prylar och köpepizza. Men ingen tvingas svälta i välfärdslandet Sverige. Riksnormen för försörjningsstöd täcker livsmedel, kläder, skor, lek, fritid, förbrukningsvaror, hälsa, hygien, dagstidning och telefon. Ingen är tvungen att bli tjuv eller mördare för att överleva.
Och de allra flesta fattiga barn växer – likt mig – upp med respekt för andra. De skulle aldrig får för sig att dra kniv för att ta någons jacka, aldrig lockas in i knarkhandel för att köpa bling-bling.
En rad forskare har blott funnit ett svagt samband mellan kriminalitet och fattigdom. En rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, visade att det som avgör i stället är en bakgrund med ”tillåtande attityder till brott, svag självkontroll som gör det svårt att stå emot impulser, brottsliga kamrater, dåliga relationer till föräldrar, skolproblem”.
Enligt forskaren Marie Torstensson Levander har normer, moral och uppfostran en större inverkan än socioekonomiska faktorer. Till Kvartal sa hon att det är oerhört viktigt att tidigt uppmuntra barn att följa regler.
Lösningen på att unga dras in i kriminalitet är inte att låta socialbidragsnormen även omfatta gucci-kepsar för fyra tusen spänn eller allt barn pekar på i leksaksaffären. Det som behövs är styrning till sunda värderingar, samt att fler föräldrar kommer i jobb. Press, krav och höga förväntningar är svaret.
Min pappa körde lastbil och kunde inte ge mig dyra saker. Pizza fick vi göra hemma med limpa, ost och oregano. Men han gav mig en kärleksfull uppfostran med känsla för mitt och ditt, rätt och fel. Sådant kostar inget. Men är ovärderligt.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
⭐️ Bankgiro 5355-7716
💥 Swish: 0704133444
☀️ Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
EXAKT! Jag och mina 40- och 50-talistbekanta blev inte tjuvar och mördare bara för att vi växte upp i en 2:a med ett rum uthyrt och med mor som hemmafru och med far som kommunalarbetare.
Bara utmärkt att sunt förnuft hålls fram som motsats till s äldre forskare från en svunnen tid. Har inget hört från Sarnetski än.