Censurera inte barnböcker - livet är inget glittrigt kuddrum
Roald Dahls böcker ändras för att barn ska slippa läsa ord som ”fet” eller ”ful”. Men det politisk korrekta blir skadligt. Barn måste lära sig hantera livets kränkningar – inte bäddas in och skyddas.
💥 Swish: 0704133444
I nya utgåvor av Roald Dahls barnböcker har vissa ord tagits bort av förlaget Puffin, eftersom de anses kontroversiella. En man som beskrevs som ”fet” blir kallad ”enorm”. Ordet ”hagga”, som användes om en kvinna, byts nu ut till ”kråka”. Oompa-Loompas beskrivs inte som ”små män”, utan som ”små personer”. En karaktär beskrev som ”ful”, men blir i nya böckerna bara ”otäck”.
Ändringarna fick i helgen kritik av både Salman Rushdie och amerikanska Pen. Rushdie kallade det hela för ”absurd censorship”, och skrev på Twitter: “Puffin Books and the Dahl estate should be ashamed.” Suzanne Nossel, chef för PEN America, skrev att organisationen var “alarmed”. I Spectator kallades rensningen för ”cultural vandalism”.
Det är stora ord – men nödvändiga. Censurerandet skadar barnens framtida livskvalitet, och samhället på sikt.
Sanningen är att vi alla möts av kränkningar och utmaningar. Folk har fördomar, mobbar och försöker trycka ner. Vår väg kantas av de elaka eller avundsjuka, de som dömer och generaliserar.
Om de smås öron skyddas kommer de att ha svårare att hantera prövningar senare genom livet.
Barn behöver lära sig att både vifta bort okvädesord, men också få verktyg för att inte själva bli förövare. En del kommet att bli kränkta, men väldigt många blir ju också de som kränker sina medmänniskor. Vi blir inte goda av att totalt skyddas mot förståelse av mänsklighetens tendens till ondska. De små behöver upplysas, prata och få goda värderingar via uppfostran. Föräldrar borde uppmuntras att prata om det som står i böckerna i stället för att läsa tillrättalagda pk-versioner.
Men det är tyvärr verkligen inte första – eller sista – gången vi hör om censur av barnkultur.
”SVT rensar ut rasismen ur Pippi Långstrump”, rapporterade kanalen 2014. Public service hade klippt bort material ”som kan uppfattas som stötande, sårande och nedsättande. Man hade också tagit bort att Pippi kallade sin pappa för ”negerkung” och lekte ”kines”.
När nyutgåvan av Pippi-boken gavs ut 2015 plockades ordet ”negerkung” bort. ”Vi byter ut ett ord som skadar barn” sa Lindgrens dotter Karin Nyman. ”Vi vill göra allt vi kan för att folk inte ska bli sårade”.
2012 ville Kulturhuset i Stockholm flytta bort samtliga Tintin-böcker från barnbiblioteket. Samma år debatterades Stina Wirséns bok ”Liten Skär och alla små brokiga” eftersom figuren ”Lilla hjärtat” ansågs vara en rasistisk stereotyp.
Svenska Barnboksinstitutet rensade 2011 ut bilder och text ”som kan verka kränkande” ur åtta barnböcker. En webbtidning visade 2012 i en granskning att biblioteksanställda avlägsnade böcker som de ansåg stå för värderingar de ogillade, till exempel böcker som ansågs förstärka otidsenliga könsroller.
När texter anpassas efter nutiden berövas vi en chans att förstå hur människor tänkte förr, och vilka värderingar som en gång fanns. Detta kan tyvärr leda till att vi blir mindre vaksamma om dessa värderingar återkommer.
Suzanne Nossel från Pen skrev på Twitter: ”De som hyllar ändringar av Dahls verk borde fundera på vad som händer när omskrivningar görs av den som inte delar deras värderingar och känslighet”.
Precis. Vem sitter på censurmakten nästa gång?
Det bästa skyddet mot inskränkthet är yttrandefrihet. Ju större mångfald av åsikter, desto kraftfullare blir samhället mot enfald.
Men jag tror också att det behöver kombineras med ”yttrandeskyldighet”. Om vi vill främja respekt, tolerans och acceptens i ett civiliserat samhälle behöver vi prata om det svåra i stället för att sätta munkavle på det och täppa till öronen. Föräldrar måste stärka barns självkänsla inifrån – så att de klarar sårande ord – samt forma deras värderingar som att de inte sårar.
Livet är inte en drömsaga med glittriga enhörningar där vi badar i guld bland rosa moln. Få av oss lever lyckliga i alla våra dagar – men genom att hantera livet kan vi i alla fall bli lyckliga-re. Gott så.
Carolin Dahlman
Tusen tack för minsta lilla gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag. Tack vare era gåvor kan jag fortsätta gräva, informera och påverka.
⭐️ Bankgiro 5355-7716
💥 Swish: 0704133444
☀️ Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube