De röda vill hellre "piska" arbetarna än de arbetslösa
Att ställa krav är att visa kärlek, men det fattar inte Aftonbladet.
Vänstersidans opinionsbildare anser att krav på arbetslösa är en slags straff – trots att de som straffas av vänsterns slapphet och missriktade omsorg är alla som tvingas försörja dem som inte har jobb.
Förstår inte Aftonbladets och Arbetets ledarsidor att pengar till a-kassa, subventionerade jobb och försörjningsstöd måste komma från någon – bland annat från hårt arbetande barnskötare och busschaufförer?
Högerregeringen vill se arbetslinje, bidragstak och sänkta bidrag, men det får de röda ledarskribenterna att gå upp i falsett.
Jonna Sima skrev i november att ”vi har en arbetsmarknadsminister som tycker att ”arbetslinjen” är ett av ”de nästan vackraste ord” han vet. Ursäkta svenskan, men vilket skitsnack.”
Hon röt: ”Bidragstak och sänkt a-kassa skulle få fart på alla latmaskar, är regeringens budskap.” För regeringen ”är arbetslösa bara lata och dumma”, menade hennes kollega på Aftonbladets ledarsida Susanna Kierkegaard.
Tidningen Arbetets ledarskribent Daniel Swedin var förskräckt över att Mats Persson (L) sagt att arbetslinjen är ”nästan det finaste och vackraste jag vet”. Det var ”groteskt”, menade Swedin, och påstod att borgerligheten tycker att ”det är skönt att piska”.
Men tycker de ilskna skribenterna verkligen att det är bättre om folk går arbetslösa och håvar in ersättning från andra som sliter?
Anders Lindberg var i en text upprörd över att arbetslösheten har blivit ett individuellt problem, upp till den enskilda att lösa. Men faktum är att så ser verkligheten ut. Vi är ansvariga för att hitta försörjning själva. Hur skulle det annars se ut?
Nog kan vi alla dras till en slags lättja om vi erbjuds pengar för ingenting, och när jag var arbetslös efter tiden på Bulletin var kravet att söka sex jobb i månaden. Knappast ansträngande kan jag tycka. Om det är vad som krävs kan vi nog räkna med att det är där vissa tyvärr lägger ribban. Det är mänskligt.
’Jag undrar även över vänsterskribenternas verklighetsbeskrivning. Arbetslösheten är nu 8,5 procent, vilket är högt. Men det är knappast regeringens fel.
”Arbetslösheten är högre än på tio år” påstod Swedin i september. Sima skrev: ”Inte sedan finanskrisen 2008 och pandemiåren har så många gått utan jobb.”
Men arbetslösheten var 8,3 procent i februari 2020 när viruset bara var ett dilemma borta i Kina. Uppgången började redan sommaren 2018 – då S satt vid makten (Ekonomifakta).
Dessutom är arbetsmarknaden tydligt tudelad. Anders Lindberg skrev engagerat om arbetslösa Camilla, Mikael och Maria. Men det är inte dem med ursvenska namn som är den största utmaningen.
Arbetslösheten bland inrikes födda var bara 5,1 procent förra året, enligt SCB. Bland utrikes födda var den däremot hela 15,1 procent. Särskilt tufft är det för dem som är födda utanför Europa, särskilt Afrika och Asien (Ekonomifakta).
Andelen utomeuropeiskt födda som är inskrivna som öppet arbetslösa på Arbetsförmedlingen, eller i program med aktivitetsstöd, har ökat från lite drygt 10 procent i början av 2000-talet till att nu ligga på drygt 40 procent.
I genomsnitt tar det cirka 8 år innan hälften av asylinvandrarna kommer i arbete. Detta utanförskap kostar, och det är de som har ett jobb måste stå för notan.
Jag undrar… Vilken sida i politiken är skyldig till att Sverige har tagit emot så många migranter som har usla förutsättningar att hitta anställning? Och varför vill vänstern så envist undvika att ställa krav på dem?
Lindberg skrev att ”det är främst arbetarklassfamiljer som drabbas av arbetslöshet”. Men är inte problemet att de som blir arbetslösa är personer som aldrig jobbat, pratar dålig svenska och saknar attraktiv utbildning? Dessa är inga ”arbetare” likt dem som vandrar runt under fanor på första maj.
Tack för att du läser. Swishgåvor tas tacksamt emot. Absolut inte nödvändigt, men välkommet. Tack 0704133444. God Jul, Carolin
Som vanligt försöker de röda undvika att se sin egen skuld, och i vanlig ordning är allt borgarnas fel. Men vi som står upp för skattebetalarnas intressen köper inte tycka-synd-om-mentaliteten. Vi vet vem som satt oss i det svåra läge Sverige är i – och vad som behövs för att rätta till.
Stå på dig, Persson! Arbetslinjen är ett vackert ord.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Statsvetare och journalist
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Mitt passion project Life - You got this - love life coach
Du har så rätt i att de som kommit utifrån har svårt att få arbete. Om småföretagare hade det lättare kunde nog många ha haft en egen butik/café som de kunnat leva hyggligt på, men i S-sverige har det varit svårt att vara småförtagare de senaste 50 åren tror jag.
Att det ”I genomsnitt tar det cirka 8 år innan hälften av asylinvandrarna kommer i arbete”, är väl en gammal siffra. Om några år, när de som nu är relativt nyinvandrande kommer med i statistiken, så kommer det medelvärdet nog att sticka uppåt.