Destruktivt scrollande är inte TikToks fel
Aftonbladet ledare menar att det inte är individens ansvar om hon scrollar i timmar på sociala medier. Nej, vänstern verkar anse att vi alla är jättebebisar som måste räddas av röda politiker.
Du känner säkert igen det här fenomenet: Du gillar några filmer med gulliga katter på Instagram, eller letar efter vitaminer på Google. Och så POFF, så kommer det i dina flöden upp massor av annonser för kosttillskott och kattungar som busar. De så kallade algoritmerna styr, så att vi ser saker i sociala medier som vi brukar tycka om.
Detta trick kan leda till att man fastnar. Ser en film till. Och en till. Och…
Enligt Aftonbladet ledares Susanna Kierkegaard är det dock inte vårt eget fel att vi stannar kvar. Hon lägger i stället all skuld på företagen som skapar dessa smarta tricks för att få oss att fortsätta, fortsätta, fortsätta.
I en ledare skrev hon medkännande: ”Det är inte särskilt roligt att missa plugg eller fastna i scrollande när man ska sova. Men det är inte din självdisciplin det är fel på.”
Är det inte?
Hennes ”det är inte ditt fel” är i själva verket en förolämpning mot människor, mot vår förmåga att fatta självständiga beslut och ta ansvar över våra egna liv. Det är att ha generande låga förväntningar.
På samma sätt som vänstern ofta skyller kriminalitet på fattigdom eller ”samhället” sägs nu folks scrollande bero på företaget bakom – inte på det egna valet.
Jag tror hon blir populär hos dem som inte vill erkänna att de har ett ansvar. De som önskar beskylla någon annan för sina egna handlingar, och därmed slippa ändra sig, gillar säkert att Kierkegard säger att de är offer för företagens manipulation. Men den som flyr ansvaret blir aldrig fri, stark och självständig.
I verkligheten både måste och kan vi ta kontrollen över våra fingrars agerande. Staten kan inte skydda oss mot allt, hur mycket auktoritära krafter än vill påskina det. Om du scrollar i stället för att plugga är det du som måste bättra dig.
Sanningen är att scrollandet är en kombination av frestelser och fria val. Så ser livet ut. Man går i klädaffärer, och vill ha en massa fina saker som hänger där på galgarna och lockar. Man tittar igenom resesajter, och vill trycka ”köp” på flyg till alla möjliga spännande platser. Man frestas att köpa, göra, titta, välja, äta, scrolla…
Dessutom ser man alla supersnygga människor (ofta förskönade av filter), och det kan leda till dålig självkänsla. Bilder av pussande par kan få en att känna sig ensam. Flashiga bilar kan väcka avundsjuka.
That´s life.
Det enda sättet komma undan lockelser och valmöjligheter är att bygga en diktatur där en stor ledare domderar uppifrån vad vi ska göra och köpa. Och så vill vi ju inte ha det. Eller hur?
Som människa i ett fritt samhälle kommer vi att utsättas för frestelsernas prövningar. Om vi önskar ha kvar friheten behöver vi lära oss att stå emot. Finna inre motståndskraft. Förmåga att säga NEJ. Kraft att välja bort.
Kierkegaard – som driver en poppis Tiktok-kanal själv – hejade på att EU just nu utreder om Tiktoks algoritm är ett hot mot medborgarnas hälsa.
Hon skrev: ”Snart blir det kanske ändring på algoritmerna. Då kan du äntligen släcka lampan i tid”.
Herrgud så överlägset! Hon låter som om människor totalt saknade förmåga att själva lägga ifrån sig telefonen.
Det är självklart inte lätt för alla. Jag kan själv behöva pressa mig att sluta titta och sluta ögonen. Men när vi lär sig att säga ”nej, tack” av egen kraft blir vi starkare. Socialismens omsorg gör oss därför vilsna, i ständigt behov av hjälp.
Kanske är det precis vad de vill.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Statsvetare och journalist
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube