Fördomsfullt av S att jaga invandrarröster
S har en lång tradition av att flirta med utrikes födda väljare. Men i en sund demokrati ser partier oss för vilka vi är inuti – inte för vilken bakgrund vi har. Värderingar kommer ju inifrån.
”Partiet behöver starka representanter från arbetarklassen, som till stor del har utländskt påbrå”, skrev Jonna Sima i Aftonbladet häromdagen.
Även andra inom S-sfären fokuserar på bakgrund. Hanna Jokel från SSU i Malmö kommenterade nyligen nyheten att var fjärde förstagångsväljare i valet 2022 har utrikes bakgrund. Hon menade att de måste komma in i styrelser för att det var viktigt att ”få in dessa olika synvinklar”.
Menade hon alltså att alla med utrikes bakgrund har en viss typ av synvinkel? Och ska Socialdemokraterna eller SSU anpassa politiken efter vad unga med en viss bakgrund tycker?
Något med detta skaver så att demokratin får blåsor och sår.
Sverige har förändrats; de senaste två decennierna har landet vuxit med en miljon utrikes födda. Nästan 1,2 miljoner röstberättigade är födda i ett annat land.
De flesta partier försöker nå de många nya svenskarna. men att behandla dessa individer som en grupp med likadana värderingar är inte bara dumt. Det är framför allt en förolämpning.
Bara i Värmland bor det utrikes födda från 177 länder. Från Syrien, Norge, Tyskland och Afghanistan. Tycker de lika om skattetryck och medlemskap i Nato för att de har ”utländskt påbrå”? Knappast.
Identitetspolitiken – där man trycker in individer i en grupp baserat på yttre egenskaper – är obehagligt kollektivistisk.
Men S har länge varit populära bland invandrare, och arbetat hårt för att vara det.
Sveriges Muslimska Råds politiska kommitté skrev 1994 till S att de religiösa ledarna sagt till sin medlemmar att det inte fanns något som hindrar att rösta på S. Undertecknarna påstod att de ”betjänar mer än 75 000 personer med muslimsk bakgrund”.
Detta uppfattade S uppenbarligen som attraktivt.
”Det finns nästan en halv miljon muslimer i Sverige – de skulle tillsammans kunna lyfta vilket parti som helst till oanade höjder”, skrev S religiösa gren i sin tidning 1998.
1999 ingick de ett avtal med SMR som skulle öppna upp S för muslimska företrädare. Det skulle även driva på för konfessionella skolor, muslimska helgdagar samt möjlighet till att skriva in rätt till att delta i fredagsbön i kollektivavtal.
För ett decennium sedan hade man två versioner av sitt valmanifest. I det som riktades till muslimer hade texten om hbt-personers rättigheter plockats bort med motiveringen ”Muslimer kan inte förväntas ha samma förståelse för hbt-personer".
Flirten verkar ha gått hem. Enligt Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet röstade två av tre muslimer på S i valen 2006–2018.
I SCB:s senaste partisympatimätning sympatiserade hela 48,7 procent av de utrikes födda med S.
Nu kan det dock bli ändring. Det nystartade Partiet Nyans vill locka minoriteter, främst muslimer. Till och med Göran Greider har skrivit att de står för den ”sämsta sortens identitetspolitik”.
Morgan Johansson (S) beskrev nyligen Nyans som ett hot mot det öppna samhället. Och visst är partiets program problematiskt – men ser ministern kanske partiet främst som ett hot mot S då viktiga väljargrupper kan lämna…?
I Ekot intervjuades en utrikesfödd förstagångsväljare. Hon tyckte att det var viktigt att det finns politiker med utländsk bakgrund. ”Då känner jag att det är någon som mig. Samma principer. Samma uppväxt.”
Hennes inställning oroar. Det är positivt om partier är representativa för befolkningen som ett utfall av att de yttre inte spelar någon roll. Men när man väljs på grund av sin grupptillhörighet kan politik bli en kamp mellan grupper, vilket skapar spänningar.
SSU Skånes ambition att anpassa sig tycks även ha fått otrevliga konsekvenser. Kvällsposten avslöjade 2018 hur ledande personer spred islamism, homofobi, antisemitism. Tänkte man mer på att ha folk med ett visst utseende vid rodret än vilka åsikter de hade?
Jag är övertygad om att samhället mår bättre av att vi alla ser till insidan i stället för utsidan. Politiker som tänker på djup i stället för yta impar mer å mig.
Carolin Dahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Swish 0704133444 Tusen tack för minsta lilla gåva <3 Jag har ingen arbetsgivare nu så opinionsbildare ideellt :) Tack vare er kan jag fortsätta gräva, informera och påverka.