Fuskande föräldrar stjäl från gamla och svaga
Förskolan ska inte kunna användas som barnvakt när mammor och pappor vill ha egentid. Kostnaden är hög för skattebetalarna. Om systemet utnyttjas måste pengar tas från annat viktigt.
Förskolorna i Eslöv kräver numera intyg som visar att föräldrar jobbar för att de ska få lämna barnen.
Det är rimligt. Rätten till omsorg gäller faktiskt inte att man ska kunna träna yoga, handla mat eller hinna med ett glas bubbel med väninnorna.
Varför ska skattebetalarna betala för att föräldrar ska få livspusslet att gå ihop? Den som väljer barn måste ta ansvar för vad det innebär.
Tyvärr verkar inte alla tycka så. Några föräldrar sa till SVT att de behövde vila och sova. En man sa i radion att: ”Jag tycker att man bör få ta några timmar här och där för att få vila upp sig och göra saker man tycker om”. Eslövs kommuns ansvariga chef hörde folk knorra över att de nu fick svårt att få vardagen att gå ihop, handla och laga middag inför kvällen.
Herregud. Skärpning.
Varje krona som går till barnomsorg tas från en annan persons lön – eller en annan del av välfärden. Den extra timmen en förälder använder för att gå till gymmet eller förbereda tacos, betalas av en grannes lön – eller hade kunnat läggas på äldreomsorg och socialtjänst.
Gamla, sjuka och svaga ska självklart ha företräde. Eller hur tänker de shoppande, tränande föräldrarna?
Jag fattar att det är knepigt att hinna med allt, men sånt är livet för de flesta av oss. Att kräva att samhället underlättar för en är bara själviskt.
Den låga maxtaxan kan ge sken av att förskolan nästan är gratis – men det är den inte. En plats kostar 187 000 kronor per barn och år i Stockholm. Föräldrar betalar bara maximalt 1 645 kronor per månad, resten betalas via skatten. Tacksamheten borde vara större…
Men till radion sa en mamma att kravet på intyg pressade, att det kändes som att de inte litade på föräldrarna. En pappa sa: ”Jag hade velat hämta och lämna när jag kan”. En rektor menade att vi ska jobba med tilliten och förtroendet i stället.
Visst, visst. Det vore fint om alla svenskar var hedersknyfflar som alltid var att lita på. Men det är naivt att tro det.
Eslövs kommun har märkt att antalet timmar har minskat, så nog fuskade vissa.
Det fuskas även med vab, vård av sjukt barn. När Försäkringskassan skärpte kontrollerna för några år sen ökade anmälningarna om fusk. Folk hade bett oss skattebetalare om pengar även om de jobbat och barnet varit på förskolan. Så det räcker inte med att lita på folk.
Eslövs kommun genomför skärpningen med argumentet att det är ett pressat ekonomiskt läge. Men även om ekonomin gick som smort borde vi kunna ställa krav på att föräldrar inte roffar åt sig mer än de är berättigade till. Systemet är redan mycket generöst, i syfte att många ska kunna ha ett jobb eller plugga, men att överutnyttja generositeten är bara egoistiskt.
En kvinna sa till SVT: ”Som förälder till två barn känner jag att jag inte är så rolig alla dagar i veckan för att jag har är trött. Då har han roligare med sina kompisar”.
Livet är dock tyvärr inte alltid tjo-tjim, klackarna i taket, och våra skatter ska definitivt inte gå till att underhålla uttråkade barn. Jag tror att fler unga behöver lära sig att livet inte kommer att vara ett ständigt färgglatt party, utan ganska ofta beigt och grått. Gott så.
För den gemensamma ekonomin är krav och kontroll en nödvändighet. Efter en alltför skatteslösarfest väntas annars baksmälla. Ingen lär ha råd att betala för egentiden för att bota den.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
💥 Swish: 0704133444
☀️ Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Precis så!
Jag skulle gärna velat ha en barnomsorg som räckte hela arbetsdagen, men det är tydligen oacceptabelt. Jag lovar, inte ett uns gymmande hade jag smugit in