Fy för slösaktiga politiker – behåll överskottsmålet
Nu vill alla utom M sänka överskottsmålet. Med ett sådant ekonomiskt lättsinne kan vi vänta en köpfest, utan en tanke på framtiden. Vänsterpolitiker tjoar med sedelbuntar medan vi får snåla än mer.
Alla partier vill nu rucka på en viktig del av det finanspolitiska ramverket efter att Liberalerna, Kristdemokraterna och Centern svängt. Bara Moderaterna står stadigt.
Det är mycket oroväckande.
Hur svårt kan det vara att spara i stället? Det finns möjlighet att göra så. Den offentliga sektorn är ineffektiv. Det slarvas och slösas utan respekt för oss som betalar.
Det går att spara
Naturligtvis är det roligare att satsa än att spara. Men det är politikernas plikt att välja, prioritera och se till att våra skattemedel används med förnuft. Vi ska inte behöva höra om en enda krona som försvinner till trams och flams. Inte en nyhet till om brist på kontroll och planering. Målet måste vara att Slöseriombudsmannen ska bli arbetslös. Hej då, gå i pension.
Regeringen borde kräva att kommuner och regioner skärper sig. Stopp för vansinniga kultursatsningar och slappt utdelande av föreningsbidrag. Fram med hjärnan och hitta smartare sätt att organisera verksamheten.
Enligt Kommissionen för Skattenytta går det faktiskt att klämma ut 250 miljarder om man bara använder pengarna mer effektivt.
Höjda skatter ett svek
I stället väljer politikerna ofta att ta ut mer från oss. Våra bankkonton är tydligen alltid legitimt byte.
Vid årsskiftet höjdes skatterna – såklart. Höjd elskatt och ISK-skatt. Höjd alkoholskatt. I kommunerna ser vi den högsta höjningen av skattesatsen på nio år, enligt SCB. I regionerna höjs skattesatsen i genomsnitt med 10 öre, och i kommunerna med drygt tre.
Vänstern har velat länge
Vänstern – S, V och MP – ville redan 2015 stoppa åtstramning av överskottsmålet. Man ville byta ut det mot ”ett sparande i balans”. På så sätt skulle det frigöras utrymme för angelägna offentliga investeringar i infrastruktur, bostäder, klimatomställning, forskning och utbildning.
Det har kliat i fingrarna på dem länge.
Yttervänstern kommer alltid att propsa på att politikerna använder mer, och kräver mer av oss skattebetalare. Daniel Suhonen från Katalys har i åratal krävt att det finanspolitiska ramverket lättas så att pengarna kan satsas på välfärden.
”Sverige har aldrig varit rikare”, tjoade Suhonen i november 2021.
Magdalena Andersson (S) ville ta bort det för några år sedan, för att öka investeringarna på bland annat välfärd, polis och infrastruktur.
Andra har velat satsa på bostäder, järnvägar, fabriker, företag, infrastruktur, pensioner, omsorg, vårdköerna eller storlekarna på förskolans barngrupper, socialförsäkringarna, försvaret, utbildning, arbetsmarknadsutbildning, språkundervisning, klimatomställningen och energiförsörjningen.
Inte bara vänsterpolitiker har velat ösa på. Även ekonomer har velat rucka på reglerna. ”Regeringen måste gripa chansen att ta stora lån till en unikt låg ränta”, skrev ekonomen Klas Eklund i januari 2022.
Många bostadsköpare tänkte samma sak vid den tiden. Idag sitter de med betydligt högre räntor och oro i magen. 2021 steg bostadspriser och fonder.
Nu… nja.
Tänk på framtiden
Enligt Ekonomifakta är ”syftet med överskottsmålet är att bygga upp en buffert som kan användas om konjunkturen försämras, samt att finnas till för framtida generationer då allt fler kommer att utnyttja offentliga sektorns välfärdstjänster”.
Men detta verkar köpglada partier inte längre bry sig om. Vad kommer härnäst? Skrota utgiftstaket och det kommunala balanskravet?
Psykologisk forskning visar att om man får människor att säga ja till en liten sak är de mer benägna att säga ja stora saker. Det gäller alltså att vara stram och sträng för att inte orsaka en fartblind shoppingrunda.
När någon annan betalar är det lätt att spendera.
Men en dag tar andras pengar slut.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Statsvetare och journalist
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Det är allmänt känt att kommunala, regionala och landsting har en samsyn i vad man gör med skattepengar. Tror även att det gäller statliga verk utan att ha något belägg för det. Varje år i slut skedet av året heter det att vi måste "göra av med" årets budget annars får vi mycket mindre kommande år. Det köps hejdlöst utan någon som helst urskillning även tjänster betalas förskottvis. Har reagerat över detta vansinne varje år utan resultat.
Om ett slopat eller förändrat överskottsmål leder till att pengafrågor kopplade till upprustning av totalförsvaret kan lösas snabbare är jag för det.
Men allt annat måste i första hand lösas genom att man ser över utgifter. Börja med biståndet till länder i Asien och Afrika.
Det man definitivt behöver se över är regler om miljötillstånd mm som nu begränsar vår upprustning. Vi håller på att bygga in oss i en djungel av regler som bara begränsar oss.