”Gratis” psykoterapi kostar ju massor av skattepengar
Företaget Mendly erbjuder möjlighet att chatta med en terapeut för 0 kr. Men en session kostar 425 kr för skattebetalarna. Trots svaga bevis att det gör nytta. Snälla S-politiker, sluta slösa!
KRÖNIKA.
”Gå i terapi via chat för 0 kr”. Den uppmaningen dök häromdagen upp i mitt flöde på Instagram.
Det lät för bra för att vara sant.
Och mycket riktigt. Det visade det sig vara.
I själva verket är det skattebetalarna – det vill säga du och jag – som betalar. Varje ”samtal” kostar 425 kronor och omfattar 25 minuter. Att företaget kan ta ut NOLL kronor av patienten beror på att Mendly jobbar via en vårdcentral i Region Sörmland. Det är den enda region i Sverige som haft nolltaxa, efter ett beslut av S, C och MP 2016.
Tidigare erbjöd Mendly chat med en psykolog för 0 kronor. Men från 1 juli höjde regionen patientavgiften 100 kronor för läkare och psykologer, så Mendly ändrade kvickt sin slogan och sitt erbjudande. Nu var det i stället ”gratis” att snacka med en psykoterapeut – som har 90 högskolepoäng jämfört med psykologer som har 300.
Skattebetalarna pröjsar dock precis lika mycket: 425 kronor. Det betyder att Mendlys ägare sannolikt nöjt tar emot summan samt kan anställa personal med lägre utbildning – kanske billigare? – och öka vinsten.
När jag kollade med regionen hade Mendly 2020 cirka 3 600 besök hos terapeut och 39 000 hos psykolog. Året efter registrerades cirka 21 500 besök hos terapeut och 38 500 hos psykolog. Andelen terapeutbesök hade alltså kraftigt ökat sedan regeländringen – från cirka 8 till 35 procent.
Det går att anklaga företagen för girighet. Men faktum är att de bara tar chansen när den erbjuds. Om politiker är så slarviga med skattebetalarnas pengar att de öppnar dörren för att utnyttjas bör skulden läggas på dem.
Mendly har exempelvis tecknat avtal med en vårdcentral och kan därmed i sina annonser skriva: ”Att gå i terapi hos oss är avgiftsfritt då vi är en del av den offentliga vården”.
Detta trots att vi som medborgare absurt nog inte har rätt att ta del av innehållet i avtalet. Jag mailade Mendlys vd, men har efter en vecka inte fått svar. Vårdcentralen sa till ETC att avtalet inte är offentlig handling, så…. Nä. Hemligt. M har försökt få en förändring även på detta område, men S har sagt nej.
Allra allvarligast är dock att pengarna går till en service som politikerna inte vet om den verkligen gör nytta. När ETC granskade Mendly i höstas fann de att Region Sörmland inte kunde bekräfta att chatterapin ger effekt.
Enligt ETC är de studier som Mendly presenterat för regionen från en amerikansk motsvarighet. Två är författade av en medarbetare på denna. ”De vetenskapliga artiklarna saknar även kontrollgrupper och därmed forskningsbevis för behandlingsmetodens effekt.” Den tredje är från Linköpings universitet och handlar om något annat. Professorn Gerhard Andersson kommenterade "Det är lite besvärligt när företag 'lånar' evidens från IKBT när de sedan inte bedriver den behandlingsformen".
Per Carlbring, en av Sveriges främsta forskare inom internetterapi och KBT, menade att det finns så lite forskning på chatterapi för att ”det anses "ineffektivt" och "ekonomiskt oförsvarbart att hålla på med"” (ETC 2/11).
Region Sörmland har bett Mendly ta fram mer bevis och ett möte ska hållas 3 maj där företaget ska presentera resultat av sina behandlingar. Det är ju bra, men det är galet att åren kan gå utan att makthavarna sätter ner foten.
Det måste bli mer ordning! Visst är det viktigt med frihet att välja vårdgivare, så det fanns en poäng med att införa fria etableringsrätten. Men myndigheterna behöver ha rätt att kontrollera, ställa krav och ha insyn.
Skattebetalarna ska helt enkelt behandlas med respekt.
Och patienter med kvalificerade vårdgivare.
Jag har ingen som betalar min lön, så tar tacksamt emot gåvor för att kunna fortsätta granska, upplysa och påverka! <3 Tack
Fler alternativ för den som vill stötta:
Paypal hanna@carolindahlman.com
Bankgiro 5355-7716