Hafsiga, slarviga politiker kraschar Sverige
De fattar beslut om stora, dyra reformer utifrån bristande underlag. Pengar rinner iväg och problem ignoreras. Makthavarna verkar strunta i oss och bara bry sig om sin egen självbild.
”Vi ska ta tillbaka kontrollen över välfärden, gå till botten med segregationen, knäcka gängen”, säger Magdalena Andersson i Socialdemokraternas valfilm.
Hon verkar ha missat att hennes parti haft regeringsmakten i åtta år. Att hon är skyldig.
S blundar regelbundet för sina misslyckanden och skyller på andra. Det är genant.
Morgan Johansson (S) pratade i Agenda på söndagen än en gång om att knäcka gängen. Det har han ju lovat göra i många år… Han pratade om att det behövs långsiktiga insatser, att sådana inte får effekt i en handvändning. Men åtta år är ingen handvändning. S-regeringen tillträdde ju inte i förrgår.
Tyvärr är det mycket snack och skrävel, men mindre av handling. Dessutom verkar beslut vara dåligt underbyggda.
Majoriteten av 25 av de största reformerna som politikerna införde 2000–2017 baserades på underlag med betydande brister. Blott fem levde upp till grundläggande kvalitetskrav. Det visade en mycket kritisk granskning som Riksrevisionen kom med förra veckan.
Inte undra på att Sverige ser ut som det gör. Med skjutningar, stök i skolan, polisbrist, långtidsarbetslöshet bland utrikes födda, bidragsfusk, klanstyren och bedrägerier där äldre plundras. Lägg därtill absurditeter som haveriet kring pass, flygplatsköer, energikris i Skåne eller den parlamentariska situationen.
Med mera. Och så vidare. Etcetera. Listan är lång.
Alldeles för lång.
Politikerna verkar dessvärre bry sig mer om att posera med glättiga slogans på valaffischer än att lösa problem på djupet, utifrån kunskap och fakta. De lovar oss bröd och skådespel så att vi luras till att rösta på dem en gång till. De skönmålar sina halvdana insatser får att få fortsatt makt.
Frågan är om de förtjänar vårt förtroende. De tar in gigantiska summor i skatt. Och vad händer med dem? Jo, de försvinner i bermudatriangeln S-MP-V.
Riksrevisionens granskning visade att de flesta av de stora reformerna var ”baserade på underlag med brister när det gäller beskrivningar av vilka samhällsproblem som ska åtgärdas, vilka mål och effekter som eftersträvas, vilka konsekvenserna kommer att bli och till vilka kostnader”. Det saknades rutiner för uppföljning och bara 11 av 25 hade utvärderats. En del reformer beskrevs på en ynka sida i budgetpropositionen. ”Granskningen visar att regeringen ibland har prioriterat ett snabbt införande av reformer framför att ta fram ett genomarbetat beslutsunderlag.”
Wow.
Vi minns också granskningen av 26 migrationspolitiska beslut från 2004-2015, som visade att det saknades nog bra konsekvensanalyser.
Riksrevisionen tittade inte specifikt på skillnader mellan regeringar av olika färg vad gäller beslutsunderlag. Men jag misstänker att samtliga behöver bli bättre.
Konsekvensen av att politiker fattar beslut utifrån vagt underlag är allvarliga. Om skattepengar slösas bort måste man antingen måste höja skatter eller dra in på andra satsningar – äldreomsorg, BUP, försvar och annat.
Det leder naturligtvis dessutom till att svåra samhällsproblem ignoreras. Viftas bort som jobbiga knott. Samtidigt som vi som varnar för svårigheter förlöjligas och hängs ut som gnällspikar eller rasister.
Ideologi och makt tycks tyvärr går före kunskap och fakta. S-politiker hetsar mer mot riskkapitalister än mot våld i skolan. De jagar rika med större intensitet än de ger sig efter gängkriminella. De satsar på familjevecka när folk lider i vårdköer i åratal.
Andersson inleder sin valfilm med orden: ”Sverige var tryggt”.
Notera ordet ”var”…
Tills vänstern tappade kontrollen.
Lita inte på dem en gång till.
Carolin Dahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Swish 0704133444 Tusen tack för stöd <3 Jag har ingen arbetsgivare nu så opinionsbildare ideellt :) Utan ert stöd kan jag inte fortsätta gräva, informera och påverka.
Pst… Det är jämnt mellan blocken nu. Med en ny regering kan vi få en ny politik.
Lustigt att pengar från näringslivet till industrin var förfärligt på 60-talet medan 50 MSEK till S från LO nu bara passerar.Plus S skattefria lotterier ! Varför skriver ingen om detta märkliga undantag?