Hellre stopp för skenande skatter än klåfingrighet från Vänsterpartiet
V kräver att regeringen agerar mot skenande matpriser. Men bättre vore att gå tillbaka till de gamla vänsterkraven om sänkt moms på livsmedel. Skatterna är ju svenskarnas största börda.
Vänsterpartiet vill att finansminister Elisabeth Svantesson (M) omgående kallar till sig de stora livsmedelsaktörerna för att få till stånd en överenskommelse om att hejda prischocken på mat. Om det misslyckas behövs det lagstiftning, varnade Nooshi Dadgostar (SR 8/3).
Menar hon att vi i Sverige politiskt ska styra vad mjölken kostar? Vad kommer härnäst? Statlig prisreglering av gymkort, pizza och bostadsrätter? Det luktar Venezuela. Det kommunistland som miljontals människor nu flyr ifrån. Undernärda. I panik.
Dadgostar borde i stället härma sina företrädare, som på 70-talet kampanjade för slopad matmoms. Då låg mervärdeskatten på dryga 17 procent, jämfört med 25 idag. 12 procent på livsmedel.
Om en liter mjölk kostar 20 kronor går alltså flera kronor till staten. Slopad matmoms skulle göra att litern kostade mindre.
Om V går med på att effektivisera offentlig verksamhet, skrota små myndigheter, dra in bidrag till trossamfund och föreningar, kultur och annat kan vi få lägre skatt – och billigare mjölk.
Svenskarnas mest betungande utgift är skatten. Genom att politikerna tar in mindre skulle vi få behålla mer av våra egna pengar. De kronorna skulle vi kunna lägga på kött eller kaffe, böcker eller blöjor.
Den som tjänar 30 000 kronor har ju egentligen en inkomst på 39 426. Men nästan 10 000 går direkt till arbetsgivaravgifter, så de syns inte till. Cirka 9 000 går till kommunalskatt. Det betyder att personen faktiskt tvingas avstå från 19 000 varje månad – en jättesumma! Jämför den med de kronor man sparar på att jaga extrapriser…
V vill agera emot skenande priser. Det vill jag också!! Skatterna har ju gått upp som raketer genom åren.
Skattetrycket steg stadigt från 7,6 till 42,6 mellan 1965 och 2021. I OECD är snittet bara 34,1 procent. Vi ligger som vanligt i toppen.
Kommunalskatterna var i snitt 8,49 år 1930. Nu är snittet 32,24.
Arbetsgivaravgifterna höjdes rejält på 70-talet då de var 11,65. Men på 90-talet sjönk de något från toppnivån 1990 på 38,97, och har legat någorlunda stabilt runt 31 sedan 2000. Dock har den del som kallas ”allmän löneavgift” ökat från 3,09 till hela 11,62 sedan 2000. Den ger inga förmåner i socialförsäkringssystemen utan är enbart skatt.
”Det är en stor skattehöjning på arbete som skett de senaste 15 åren, mer eller mindre utan politisk debatt och utan att hårt arbetande skattebetalare varit medvetna om det”, skrev Skattebetalarna i en rapport.
Tyvärr är det inte den enda skatt som skenat. Nej, nej. Från 80-talet till nu:
Elskatten: från 4 till 49 öre per kwh.
Bensinskatten: Från 3,48 till 16,37 per liter.
Dieselskatten: Från 1,48 till 17,06.
En stor del av elräkningen eller kostnaden för att tanka är alltså skatt!
Dessutom betalar vi allt mer i fy-fy-skatt på tobak, alkohol, elektronik, flyg och plastpåsar.
Dadgostar klagade på att det inte råder konkurrens i livsmedelshandeln, och tyckte att finansministern borde agera. Kanske menade hon att politiker borde sluta bromsa nyetableringar för lågpriskedjor i syfte att behålla handeln i stan? Detta motstånd ger tio procent högre matpriser, konstaterade nationalekonomen Stefan Fölster i en Timbrorapport.
Fölster skrev att priset i butik är högre på grund diverse avgifter och regleringar som företagen behöver betala. Om de som inte tjänar sitt syfte togs bort skulle priserna gick ner med 14 procent. Livsmedelspriserna är också dyrare i Sverige än i EU eftersom lönerna är högre.
Läs ”skatten”.
Vänsterledaren vill att Svantesson ska ”på olika sätt hålla tillbaka prisnivåerna” – alltså gå in och ratta privata företags prissättning.
Hmmm. Vi vet hur det har sett ut i Venezuela, där politiskt förtryck och priskontroller lett till brist på varor, och fattigdomen känns i hungriga magar.
I vårt fria land med marknadsekonomi skenade realinkomsterna de senaste två decennierna tack vare ökad tillväxt. I kommunisternass drömland finns det knappt mjölk att köpa.
Carolin Dahlman
Tusen tack för minsta lilla gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag. Tack vare era gåvor kan jag fortsätta gräva, informera och påverka. Dela gärna texter om du vill att fler läser.
⭐️ Bankgiro 5355-7716
💥 Swish: 0704133444
☀️ Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
I den version som gick ut till prenumeranter fanns en felaktig momssiffra. Jag beklagar detta och ändrade så fort som möjligt. Förlåt!
Carolin! Du är bäst! Hur ska vi få ut informationen till gemene man? Främst våra borgerliga politiker borde höras mer. Borgerligheten har alltid varit dåliga på att göra reklam för sig själva. Jag hör till dem som suckar och stönar över nya regeringen och tycker, att de fortsätter på den inslagna sosse-banan. Men så plötsligt läser man på något undanskymt ställe (d.v.s. ställen som man får vara aktiv själv för att hitta) att de har tagit i lag med något som t.ex. det Du skrev om att Strömmer skulle göra arbeta för att bromsa att män kan ta över kvinnors ekonomi.
Hej Carolin,
gillar dina krönikor som är mycket bra! Idag vill jag gärna att du gör en korrigering för att slippa dem som hänger upp sig på småfel.
I ditt exempel gällande mjölkpriset har ett räknefel smugit sig in. Matmomsen är 12%, således är momsen på ett mjölkpaket för:
- 20 kr = 20 * 1,12 = 17,86.
Och hade momsen varit 25% på mat så hade priset varit:
- 16 kr dvs 20 * 1,25.
Vänliga hälsningar
O