Inte reklamen som gör folk olyckliga
Företag fälls för att ha haft extremt smala modeller i annonser. Men det är inte bilder på fotomodellers kroppar som gör folk deppiga.
I år har sju reklamer fällts för att de visat smala modeller, vilket är mer än en dubblering jämfört med tidigare år.
”De fälls för att annonsören brister i det sociala och yrkesmässiga ansvaret genom att visa extremt smala modeller som ju är ett ideal som är skadligt att sträva efter”, kommenterade reklamombudsmannen, RO, Elisabeth Trotzig i P1 Morgon.
Men det bästa sättet att få tjejer att må bättre över sina kroppar är inte att sätta stopp för vissa fotomodeller i annonser. Att eliminera bilder från våra synfält är ingen hållbar lösning för att bygga självkänsla. Fler måste i stället lära sig att betrakta olika slags bilder, och ändå känna sig nöjda och glada. Vuxenvärlden behöver stärka de unga inifrån – inte curla dem genom att ta bort allt från synfältet som kan väcka negativa känslor.
Sanningen är att det inte går att blunda sig till lycka. Verkligheten finns där, och den ser ut som den gör. Runtomkring oss finns frestelser. Folk är snygga på Instagram, framstår som överlyckliga på Facebook och framgångsrika på LinkedIn. De visar upp fantastiska semesterbilder, fina kläder och frodiga trädgårdar.
Vi blir inte lyckligare av att slippa se detta. Vi blir lyckligare av att kunna se bilderna och ändå må bra.
Genom att klaga hos Reklamombudsmannen eller stoppa TikTok försöker en del skydda våra stackars själar från jobbiga synintryck. Men deras lagar och fällningar kan inte rädda oss. Bara vi själva kan rädda oss – genom att ha en grundtrygghet, en grundmurad uppfattning om att vi är okej.
Anorexi och bulimi är så klart vedervärdiga sjukdomar, som skapar mycket lidande. Det är oroande att var fjärde 15-årig tjej vill gå ner i vikt, enligt Folkhälsomyndigheten. Men kroppskärlek kommer inte via att unga tjejer aldrig ser smala människor. Den väcks via är omsorg och samtal. Varje förälder, eller mor- eller farförälder, kan lyssna, se och visa kärlek. Då bygger unga ett emotionellt immunförsvar.
Jag vet att det inte är lätt att ständigt känna stolthet över sin kropp. Själv är jag 50 plus, och det syns. Men även när jag var yngre och smalare såg jag med skepsis på min mage, klagade över skavanker och skämdes. Jag är inte ensam; att ha komplex är nog mer vanligt än ovanligt. Liksom att vara avundsjuk, kanske missunnsam. Många jämför ju sitt sämsta med andras bästa.
Det är sannerligen inte enkelt krama bilringarna och leva livet lyckligt i det skick man är. Och till viss del är det bra att man ser förbättringspotential och söker förändring, för det är ofta hälsosammare att vara normalviktig. Men det är emotionellt smärtsamt om missnöjet med sig själv eskalerar.
Det är förrädiskt om man tror att anmälningar till Reklamombudsmannen löser problematiken med psykisk ohälsa, stress eller ungas svaga självkänsla. RO kan fälla bäst de vill. Det är vi, var och en, som i stället behöver resa oss. Stå starka. Med rak ryggrad och celluliter som bucklar sig som vågor i havet.
Försök inte stoppa vågorna. Lär dig surfa.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Statsvetare och journalist
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Mitt passion project Life - You got this - love life coach
Det konstiga är om mogna kurviga kvinnor visas i reklamen blir det klagomål på att bilderna är sexiga. Problemet att unga tjejer o även pojkar aldrig är nöjda med sina utseenden ligger nog hur det pratas i olika sammanhang.
Förbudsivrare önskar säkert att fotomodeller förbjuds enligt lagar och förordningar.
Speciellt om de tjänar pengar och är vackra att se.
Förbudsivrare brukar sällan vara vackra ej heller rika. Men otroligt avundsjuka.