Invandringen påverkar folkhälsan och Sveriges framtid
Den omfattande migrationen har lett till att många har dålig hälsa och svag utbildning. Det leder i sin tur till att fler har svårt att få ekonomin att gå ihop, samt att Sveriges tillväxt sjunker.
Flyktinginvandrare har generellt sämre livsvillkor. Ökad risk för psykisk ohälsa. Högre arbetslöshet. Lägre disponibel inkomst. Sämre hälsa. Det visade Folkhälsomyndighetens årsrapport som kom i veckan.
Eftersom långt över en halv miljon beviljades uppehållstillstånd av flyktingskäl från mitten av 00-talet kommer gruppens utanförskap och ohälsa att påverka oss allihop. Om inte politikerna rappt höjer integrationskraven kommer än fler att må dåligt, och ekonomier att skrumpna ihop.
Många hoppades att invandringen skulle innebära fler händer i vården, men om det fortsätter så här blir sjukvården belastad i stället för avlastad.
Numera är två miljoner utrikes födda. Vi vet att det tar lång tid för flyktingar att få jobb, och ännu längre tid att bli självförsörjande. Arbetslösheten bland utrikes födda var 16,1 procent 2022. De som kommit från Afrika och Asien har det särskilt tufft. 1,3 miljoner svenskar försörjer inte sig själva, och utanförskapet kostar 270 miljarder per år – än så länge.
Det är svårt att greppa hur det ska gå ihop i längden.
De som flytt hit är oftare lågt utbildade; hela 57 procent av dem som deltog i etableringsprogrammet i januari 2022 hade enbart förgymnasial utbildning. Och eftersom deras barn löper högre risk att inte klara av gymnasiet sprids den låga utbildningsgraden till nästa generation. Även barnen riskerar att bli fattiga. Och sjuka. Låg socioekonomi hör ju samman med dålig hälsa.
Det fanns för tio år sedan en naiv förhoppning om att migration skulle ”rädda” oss. Arbetsförmedlingen aviserade 2016 att: ”Sverige behöver stor invandring för att undvika arbetskraftsbrist”. Vi var många som hoppades att vi genom att solidariskt hjälpa skulle få personal till omsorgen eller industrin.
Men vad de flesta inte förstod var att många som kom hit inte har gått i skola. De har ofta en annan syn på kvinnors deltagande i arbetslivet och barnuppfostran. En del är inte redo att lära sig svenska eller hugga i. Svenska välfärdssystemet med generösa bidrag, kombinerat med erbjudanden om utbildning utan krav på prestation, ger inte incitament till ansträngning. Tvärtom. Det passiviserar.
Vi kommer att se effekterna under lång tid. Andelen elever med behörighet till gymnasiet minskade 2006–2022, konstaterade FHM. ”Allra tydligast var detta bland elever vars föräldrar saknar gymnasieutbildning.”
Ja, kompetensbristen lär fortsätta vara ett problem. Vad som händer med landet om kompetensen sjunker kan vi bara fasa inför.
Nu när lågkonjunkturen rullar in blir konsekvenserna extra kännbara. Det kommer inte bara att bli den här regeringens huvudvärk.
Politikerna behöver skynda på med reformer. Heltidsaktiviteter för dem som får ekonomiskt bistånd är en bra början, men mer behövs. Skolan måste bli disciplinerad och krävande, så att barn får studiero och motivation. Sfi ska vara ett krav för arbetslösa, och alla med arbetskapacitet ska tvingas studera till bristyrken eller ta de jobb som finns. Rätten till modersmålsundervisning och tolk bör begränsas. Ingen ska kunna leva på andra utan att lägga manken till. Det är orättvist mot arbetare och gräver hål i välfärden.
Det är också hög tid att prata om eget ansvar, för allt från hur man uppfostrar barn till ens livsstil. Enligt FHM är de med låg utbildning mindre fysiskt aktiva, röker och dricker alkohol oftare, samt äter mer sällan grönsaker.
Om man väljer att leva så är det inte samhällets fel, utan ens eget. När myndigheten säger att ”Gruppen med låg socioekonomisk position drabbas i större utsträckning av ohälsa”, hamnar de snett. Ordet ”drabbas” är fel. Detsamma gäller Ekot, som också fokuserade på en ”stackars”-attityd i sin rapportering.
Jag tror på människors egenmakt och kraft. Vi kan vända det här – om vi vill. Men då måste fler pressas till att arbeta och ta hand om sin hälsa.
No pressure - no diamonds.
Carolin Dahlman
Tusen tack för varje lilla gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag. Tack vare era gåvor kan jag fortsätta gräva, informera och påverka.
⭐️ Bankgiro 5355-7716
💥 Swish: 0704133444
☀️ Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Har tre personer med utländsk bakgrund på min arbetsplats. Förvånad över hur dålig svenska de pratar efter så många år i Sverige! Märker att de gärna går över till arabiska som är modersmålet eller engelska. Det är tydligt att samhället måste ställa högre krav på deras svenskkunskaper om de någonsin ska lära sig språket. I mitt jobb är det viktigt att kunna svenska.