Ja, demokratin är hotad
Motstånd mot yttrandefriheten. Självisk civil olydnad. Parallella rättssamhällen. De är samhällsfenomen som dessvärre hotar demokratin och friheten.
Under valrörelsen var tongångarna gälla kring högerns samverkan med Sverigedemokraterna. Partiets framgång påstods hota den liberala demokratin. Som bevis lyftes att SD vill krympa public service om kulturbudgetar.
Men att kapa bidrag för konst eller påhitt som kommunpoet i Tranemo är oförargligt. SVT:s och SR:s budgetar är enorma och skojiga musikprogram kan knappast ses som väsentliga för den liberala demokratins överlevnad.
Däremot är demokratin i risk på grund av helt andra saker.
Ett hot kommer från alla som reagerade kraftfullt mot Rasmus Paludans planer på att bränna koraner. De som protesterade vilt ville hindra honom från att agera på ett sätt som borde vara tillåtet i en sund demokrati.
"Det är staten som hjälper dem som bränner koranen", sa en väljare som röstade på Nyans till radion. Nästan tre av tio svenskar ville efter påskupploppen förbjuda “kränkande” demonstrationer. “Upplopp för tredje dagen i rad i samband med högerextrem manifestation”, aviserade SVT och det lät som att våldet var legitimt då det riktade sig mot högerextremism.
Om fler inte fattar att tolerans för andras åsikter är en del av Sveriges älskade yttrandefrihet kan det uppstå konflikter. Intoleransen kan skada. Vi kan alla tystas.
På ett liknande sätt hotas demokratin när vissa försöker stoppa människor som ”tycker fel”. Nooshi Dadgostar (V) menade häromdagen att SD inte borde få talmansposter då bara partier med förtroende bör komma i åtanke. Att en femtedel av befolkningen givit SD förtroende i riksdagsval hade hon kanske missat.
Fackförbund stoppar SD-aktiva medlemmar från att bli företrädare. Facken är visserligen organisationer som människor är fria att lämna, men inställningen är ändå problematisk om man gillar åsiktsfrihet.
”Att beskriva motståndare som demoner, att de tycker som de gör för att de är dumma, onda och korkade – det är en typ av affektiv polarisering som är ett stort problem för demokratin”, påpekade statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson i valrörelsen (DN 26/8).
Ett annat demokratihot är journalister, politiker och anställda på myndigheter utsätts för trakasserier och hat. Det kan leda till att vissa låter sig påverkas i beslutsfattande.
Samtidigt sjunker tilltron till politiker, enligt Valu, och andelen som känner sig som anhängare av ett parti minskar, enligt SOM-institutet. Detta gör sannolikt att klyftan mellan väljare och valda blir bredare.
Ett fjärde hot kommer från de olydiga som sätter sig över lagarna.
På senare tid har klimataktivister blockerat trafik genom att limma fast sig vid vägen. Förutom att människor inte kunde ta sig till jobb och fritidsaktiviteter hindrades ambulanser från att komma fram. Organisationen ”Återställ våtmarken” struntade både i demokratins respektfulla hänsyn och andras hälsa. Deras frågor var viktigast! Deras röst mer värdefull!
Per Bolund (MP) sa i P1 att han förstod deras frustration. Han ansåg att civil olydnad har en roll att fylla i ett samhälle, att det är ett sätt av visa på orättvisor. Ett makalöst uttalande av en lagstiftare.
Ytterligare ett hot mot demokratin är parallella rättsstrukturer. För några år sen började polisen varna för att det i särskilt utsatta områden fanns släkter, klaner, som löser konflikter utan inblandning av svenska rättssystemet. Kvällsposten avslöjade nyligen att romer i Malmö undviker polisen och ordnar egna rättegångar.
Säkerhetspolisen pekar ut de alternativa system som ett hot mot ”den svenska demokratiska samhällsordningen, rättsstaten och statens våldsmonopol”.
Ronald Reagan sa en gång: ”Frihet är aldrig mer än en generation borta från utrotning”. Han menade att friheten måste kämpas för och skyddas. ”Annars måste vi en dag spendera våra sista dagar med att berätta för barn och barnbarn hur det var en gång när vi var fria”.
Sant. Om vi inte är vaksamma kan frihet och demokrati något som folk läser om i historieböckerna. Något barnbarnen kan betrakta på museum.
Friheten är verkligen ingen självklarhet. Ynka 13 procent av världens befolkning lever i en demokrati, medan 70 procent av världens befolkning levde i diktaturer 2021, enligt Varieties of Democracy-institutet vid Göteborgs universitet.
Vi behöver tacka och hylla. Värna och älska.
Och se upp!
Carolin Dahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Tusen tack för minsta lilla gåva <3 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag. Tack vare era gåvor kan jag fortsätta gräva, informera och påverka. Så här kan du stötta:
Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
Paypal hanna@carolindahlman.com
Bankgiro 5355-7716
Swish: 0704133444