Jätten SVT glufsar i sig fria medier – och demokratin såras
Public service får nio miljarder av skattebetalarna årligen. Tyvärr konkurreras tidningar ut när SVT och SR publicerar texter på nätet. Vad händer med Sverige om vi nästan bara har statsmedia?
I veckan föreslog en utredare utökat mediestöd för lokaljournalistik. Men vad sägs om att i stället underlätta för tidningarna genom att sluta låta public service, ps, konkurrera ut dem?
”Idag ser vi hur såväl SVT som SR använder sina resurser till att direkt konkurrera med de privata”. Så skrev kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) när hon vd för Tidningsutgivarna, TU, 2017. Hon varnade för att SVT bidrog till snedvridning av konkurrensen genom att på nätet lägga ut artiklar.
Fem år senare är hon själv makthavare som delar ut 9 miljarder av skattebetalarnas pengar till giganten public service. Och hennes efterträdare på TU, Johan Taubert, fortsätter samma kamp. ”Det är orimligt att skattefinansierade SVT ska tillåtas konkurrera med dagstidningarna i deras egen nisch om textbaserad journalistik”, skrev han i en debattartikel. Han har till och med hotat anmäla SVT till Europakommissionen.
En Novus-undersökning visade att fri tillgång till digitala nyhetskällor påverkar viljan att betala för prenumeration av dagstidningar. Ps gör till och med reklam för sig själva med våra pengar. Enligt Slöseriombudsmannen la man nära 40 miljoner på marknadsföring 2021. Bara annonserna kostade 15.
Risken är då stor att tidningar som behöver gå runt på privatpersoners prenumerationer eller möjligen presstöd tvingas lägga ner.
Konsekvensen av det kan i sin tur bli att statsmedia blir ensamma herren på täppan, med näst intill ensamrätt på att prioritera fakta, presentera stories och välja intervjupersoner.
Då kan hjärntvätten fortsätta. För även om ps SKA vara neutrala och balanserade är det långt ifrån alltid fallet. Alltför ofta saknas uppföljande frågor och faktakollar. Man väljer experter och forskare som tenderar att uttrycka vänsterinriktade förklaringar.
Häromdagen sände SR till exempel reportage om dieselstölder. Morgan Johansson (S) sa att de bestulna företagen tjänar en hel del pengar och att ”Man kan inte bara lägga över allt på att polisen ska lösa alla problem”. Reportern ifrågasatte inte. Viktiga frågor uteblev.
Vi har ju färskt i minnet hur SR:s Radio Sweden felöversatte ett uttalande av Ebba Busch (KD). Hon hade i Ekots lördagsintervju sagt: "Varför har vi inte minst 100 skadade islamister?" men islamister byttes mot muslimer. Doku avslöjade att den somaliska redaktionen till och med skrev: ”Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”. Detta är djupt allvarligt. Om det sprids att en partiledare vill skada muslimer kan hon mötas med hat. Till och med våld.
I december rapporterade samma Radio Sweden om LVU. ”Det betyder att socialtjänsten tar bort barnen från sina föräldrar, fast föräldrarna inte vill det, förklarade redaktionen.
Tar bort?
Det framkom ju sedan att islamister hade försökt få igång hatkampanjen i vintras. Om SR lurats att sprida budskapet kan vi bara spekulera kring.
Det finns fler exempel ps hamnar snett. Så många att man mår illa.
Vetenskapens värld har sänt dokumentärer kring skolan och skogen som fått hård kritik. Bakom dem stod Linus Brohult, en tidigare dömd vänsteraktivist. Behöver jag säga att skogsbrukets och friskolornas kritiker fick oproportionerligt stor plats?
2018 startade SVT:s satirprogram Svenska nyheter en kampanjsida där allmänheten uppmanades att massanmäla barn till friskolor. Producentens motivering löd: ”Friskolesystemet och dess kösystem bidrar till segregation och gynnar de barn som har starkast föräldrar med högst utbildningsnivå”.
Heeeeelt politiskt neutralt, eller hur...?
Rapporteringen kring migrationen kommer att gå till historieböckerna. 2015 meddelade SVT bland annat att ”Tusentals välutbildade flyr till Sverige”.
Det går inte att komma ifrån känslan att redaktionen hade bestämt sig för att visa på det positiva med invandring. Journalister som Jörgen Huitfeldt har vittnat om att han hamnade i diskussioner med kollegor om varför integrationsfrågan skulle beröras, då risken fanns att det gynnade främlingsfientliga krafter. Erik Fichtelius har berättat hur svårt det var att rapportera om hedersmord av samma skäl.
Runt valet 2018 sattes programledarna Alexandra Pascalidou, Täppas Fogelberg och Sverker Olofsson från det folkliga debattprogrammet Ring P1 i karantän. Motivet var att de var frilans, men Fogelberg protesterade med att han ju inte propagerade för ett speciellt parti eller en speciell politiker. Olofsson erkände att han var en frifräsare.
Problemet är dock inte deras styrning några veckor runt ett val, utan det dagliga nötandet året runt, som vrider åsikter och värderingar, oavsett om partier nämns. Detta sattes de inte i karantän för. Detta fick de fortsätta med.
Kom också ihåg när Morgonstudion lät justitieminister Morgan Johansson (S) sätta villkoret att han skulle slippa debattera mot Maria Malmer Stenergard (M). I stället satt de mitt emot varandra och höll monologer.
Det görs en hel del bra program också, och jag kan se en poäng med att ha public service kvar. Även andra medier kan ju vara supervinklade och styra våra hjärnor. En demokrati mår bäst av mångfald.
Men den mår uselt av enfald.
Nu ska ps dock få nytt sändningstillstånd från 2026, men chansen är väl inte jättestor att ps hindras från att slå undan benen för sina konkurrenter och beröva oss alternativa nyhetskanaler.
SVT:s vd Hanna Stjärne viftade bort kritiken från TU. ”Omfattande forskning har visat att starkt och tillgängligt nyhetsutbud är viktigt”.
Jaha. Ensam är stark…
Carolin Dahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Swish 0704133444 Tusen tack för stöd <3 Jag har ingen arbetsgivare nu så opinionsbildare ideellt :) Tack vare era gåvor kan jag fortsätta gräva, informera och påverka.