Kommuners fritidsgård ska inte anställa aggressiva brottslingar
7 av 31 anställda på en fritidsgård i Örebro är tidigare dömda. Så ska det inte få se ut. Kommunen måste ha bättre koll på vilka som tar hand om – och fostrar – de små.
I Örebro har det uppdagats en riktigt otrevlig historia, där barnen hamnat i kläm när vuxna hanterat en kommunal verksamhet på ett fegt och taffligt sätt.
En tjej utsattes i slutet av juli för ett grovt sexuellt brott på en fritidsgård. Ryktet säger att det är en på Vivalla för barn i årskurs 4-9.
När flickans mamma skulle hämta den lilla en kväll kom hon ut från en toalett tillsammans med en anställd. Tjejen började gråta och med ord och kroppsspråk visa vad mannen gjort med henne inne på toan.
”Flickans mamma ville direkt ringa polisen men en anställd kom dit och bad henne vänta. Hon skulle först ringa sin chef som kom en stund senare”, skrev Nerikes Allehanda, som på ett förtjänstfullt sätt granskat. Tydligen ville personalen tona ner händelsen och avvakta. I stället fick en förälder larma polis. Och innan dessa kom hade toaletten städats. Eventuella bevis var borta.
Att personalen inte agerade mer resolut kan tolkas som en slags ondska. Hur kan man låta bli att på en gång lyfta telefonen och larma när något så allvarligt tycks ha hänt? Tafattheten och fegheten är hjärtskärande.
Tyvärr inte att det är den enda skandalen runt den aktuella fritidsgården.
Det visade sig att den misstänkte förövaren arbetade under falskt namn, trots att han jobbat på arbetsplatsen sedan 2019 och borde vara igenkänd.
Kanske lurades 23-åringen med sin identitet för att komma undan kravet på att anställda ska kontrolleras mot belastningsregistret. I början av året åtalades han nämligen för flera fall av misshandel av minderårig och barnfridsbrott. Han är också dömd för olovlig körning och för att ha haft falskt körkort.
Nerikes Allehanda avslöjade sedan att han inte är den enda på fritidsgården som har ett skumt förflutet. Faktum är att sju av 31 anställda är tidigare dömda för brott. Nästan var fjärde anställd är alltså tidigare dömd brottsling.
En kille är dömd för ringa narkotikabrott. En för narkotikabrott och rattfylla. En för stöld. En för missbruk av urkund. En för grovt sabotage av blåljusverksamhet.
En 24-åring kastade ett stort antal stenar mot blåljusverksamhet under påskupploppen, och ansågs ”anförande och pådrivande”. Hovrätten gav honom fem års fängelse, men Högsta domstolen sänkte straffet till två år och tio månader. Han frigavs villkorligt 14 mars i år, men slutdatum var dock satt till 21 februari. NA skrev: ”Han har alltså inte avtjänat sitt straff när han nu jobbar som timavlönad på fritidsgården”.
Vilket härligt gäng. Perfekta för en ungdomsverksamhet, eller hur?
Fin-fina förebilder för de små barnen…
Dessutom fann NA att det är ovanligt många anställda som har familjekoppling. ”Det är bröder som arbetar tillsammans, en mamma och hennes tre barn som jobbar ihop, och en far och hans son som går på timmar tillsammans.”
👉🏻👉🏻 Swishgåvor 0704133444
Trots allt detta ryts det inte från makthavarna. Kultur- och fritidsdirektören kommenterade: ”Det känns så klart inte bra”. Chefen för fritidsgårdarna sa att de skulle dra lärdom. Möjligen ska fritidsgårdens chef inte få fortsätta. En utredning har också tillsatts. Den skulle först utföras av HR-direktören, som fick i uppgift att undersöka om interna rutiner och policys följts. Sen bestämde man ändå att tillsätta en extern utredning. Oklart hur, och mest på grund av mediernas alla avslöjanden.
Det hela är lagom tamt och byråkratiskt. Många hade önskat sig mer kraft. Fler löften. Mer genuin känsla.
Barn måste kunna vara trygga på fritidsgårdar. Skattebetalarnas verksamhet ska inte vara en slags förvaring för ex-kriminella våldsamma stenkastare.
Kommunerna måste bakgrundskontrollera anställda, både för nyanställningar och befintliga. Tyvärr är motståndet mot sådant stort. Södertälje gör sitt bästa med kontroller för att komma åt den organiserade brottsligheten och skydda invånarna, men motarbetas av facket, med hänvisning till den personliga integriteten.
Det är dags att alla kommuner ställer sig på rätt sida.
Inför obligatoriska kontroller i offentlig verksamhet. Sätt stopp för usla förebilder nära barnen. Visa handlingskraft. Och kärlek.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Statsvetare och journalist
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Mitt passion project Life - You got this - love life coach
Min nya bok är ute! Den går att köpas direkt från mig för 150 kr eller beställas här: https://www.bokus.com/bok/9789181010299/maxa-livet-ma-battre-na-langre/
Bedrövligt!
Jag måste uppvisa utdrag ur belastningsregistret med jämna mellanrum för att få jobba som cykelkommissarie (=domare) på några tävlingar/år eftersom jag ibland agerar domare när ungdomar tävlar.
Riksidrottsförbundet kräver det för alla som har ett uppdrag i en idrottsförening där man kommer i kontakt med barn. Bedrövligt att en kommun inte kan bättre!
https://www.rf.se/rf-arbetar-med/trygg-och-inkluderande-idrott/trygg-idrott
Viktig text! Tack