Låtsasjobb för unga är förräderi
Sluta pumpa in skattepengar i sommarjobb för unga. Risken är att de aldrig lär sig ta sig fram själva om de curlas.
Mitt allra första ”sommarjobb” var på Provinstidningen Dalsland i Åmål, några juniveckor efter nian. Jag fick inte en krona betalt, men ville så gärna testa att vara journalist att jag klampade upp till redaktionen och frågade om jag fick hänga med dem. Jag minns att jag fick åka med på reportageresa och fotografera. Min allra första publicerade artikel var en rewrite om folkrace i Långserud. Senare skrev jag reportage om ungdomar som feriejobbade i glasskiosker och frisersalonger.
Året var 1989 och inte en enda av oss fick lön av skattebetalarna.
Numera erbjuder nästan alla kommuner skattefinansierade sommarjobb för unga. Regeringen och SD pumpade i vårändringsbudgeten in ytterligare 130 miljoner för att 15 000 tonåringarna skulle få sysselsättning under sommaren.
”Vi ger fler unga chansen att få ett värdefullt sommarjobb”, sa arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).
Men det är inte alldeles säkert att det är en present.
Under resten av livet kommer de unga att behöva hitta riktiga arbeten, på en arbetsmarknad som ha behov av personal som har både förmåga att ta initiativ och relevanta kunskaper. Att lura i ungdomarna att de kan få jobb via lotterier eller att be kommunala tjänstemän om en slant är elakt. Verkligheten ser totalt annorlunda ut.
Genom åren har vi kunnat läsa om hårresande exempel på ”jobb” som unga fått ”lön” för. Flera kommuner har anställt gatumusikanter. Upplands Väsby, Hudiksvall, Örnsköldsvik och Värnamo bland andra.
Unga har fått ”jobb” som bokläsare och trumspelare. De har fått lön för att gå på skrivarkurs, möta politiker eller göra studiebesök på muséer och gallerier.
Förra sommaren fick cirka 500 tonåringar i Malmö betald praktikplats i kultursektorn. De fick sätta ihop ett arrangemang och En av dem sa till radion att det var kul ”att få tjäna pengar på någonting som är så här roligt”.
Jojo. Även om många vuxna har roliga jobb är det få som får lön och pensionspoäng genom att gå på museum eller sätta upp en pjäs. Ändå lurar politiker i ungdomar att man kan få lön som gatumusikant. Det gynnar ingen att sådana tokiga villfarelser sprids.
Jobb i ett kommunalt sommarjobbsprogram leder dessutom till lägre framtida inkomster. Det konstaterade forskare från IFN nyligen i en IFAU-rapport. Unga med en relativt starkt socioekonomisk bakgrund fick sämre löneutveckling under flera år om de haft ett jobb i Stockholms stads sommarjobbprogram. Unga män och de som gått ett yrkesförberedande program påverkas mest.
Forskarna jämförde de 16-19-åringar som fick ett av dryga 7 000 sommarjobb med dem som fick nej. De som fick del av de 100 miljonerna som politikerna satsade fick visserligen högre inkomst under det år skattebetalarna stod för lönen. Men året efter blev det tvärtom. Lönen blev lägre.
Orsaken visade sig vara att de som sommarjobbat åt kommunen oftare arbetat i offentlig sektor, och fått arbete där sen – inte sällan med mindre kvalificerade uppgifter och på deltid. De som hade behövt söka jobb på vanligt sätt fick senare ofta arbete i privat sektor, där lönerna är högre.
Forskarna trodde också att deltagande gav en signal till arbetsgivarna att personerna inte kunde hitta jobb själva, vilket ju inte är så smickrande.
Det är självklart positivt om ungdomar får möta människor som sliter och kämpar på dagarna. Om de får komma in i äldreomsorgen kanske de blir mer empatiska. De som får laga mat i storkök eller ta hand om barn i förskola får en inblick i viktiga arbetsplatser. Förhoppningsvis förstår de värdet av att inte slösa med skattepengar.
Men nu läggs värdefulla kronor som kunde ha gått till vård, skola eller försvar på att stötta unga. De behöver i stället lära sig att stå på egna ben, via utbildning, nätverkande, ambition och ansträngning.
Att pressa kidsen att söka riktiga jobb av egen kraft är mycket snällare än att gulla med dem några somrar.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Statsvetare och journalist
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag. Jag skriver för att jag brinner för att förbättra samhället, och så länge jag har sparpengar kvar.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Mitt passion project Life - You got this - love life coach
Tja, det är ju inte så att det råder brist på vettiga sysslor, men en hel del av dem kräver, åtminstone viss, handledning vilket inte alltid är helt lätt att få under sommaren när de flesta plockar ut det mesta av sin semester.
Jag är inte det minsta förvånad över att det värsta slöseriexemplet är från Malmö. En mer misskött kommun står knappast att finna!
Hmm, ja, jo, fast, i Rågsved (riktigt obehaglig förort i sthlm på 70/80-talet, Basse med yxan mm). Där fick ungdomar, från arbetsförmedlingen, jobba med att plocka pinnar, med betalt, på den tiden.
Jobbade extra på pressbyrån på helger 1982, i Rågsved. Där bråkade man inte med klientelet. Visste att när man var klar, på perrongen, kunde Basse med yxan stå och vänta. Surmulen till chef, som söp vid sidan, blev så len i rösten när Basse kom.