Kontrollera personal för att stoppa de farliga
Alla människor är inte att lita på. Därför måste det offentliga göra sitt bästa för att undvika att anställa farliga personer. Sätt stopp för mygel, korruption eller påverkan med bakgrundskontroller.
Vårt land är känt för sin höga tillit, men vi måste sluta vara så stjärnögda, och bli vaksammare. Kontrollera, granska, utvärdera och planera. Naivitet funkade kanske förr, men inte nu längre.
Det ofantliga offentliga, med en gigantisk verksamhet, många anställda och stor betydelse behöver därför vara extra alerta kring vilka som anställs.
Kommuner ska enligt lag granska personer som ska arbeta med barn mot belastningsregistret. Men i Södertälje har kommunen dessutom börjat bakgrundskontrollera alla – inte bara för nyanställningar och inte bara för grova brott. Syftet är bland annat att stoppa kriminella från att infiltrera och fuska.
Men facket gillar inte detta, milt sagt. I juli gick Kommunal in i en tvist med Södertälje kommun och i höst inleds förhandlingar.
”Det är förfärligt att kommunen skapar ett angiverisamhälle”, sa Zandra Michal, ordförande för Kommunal i Stockholms län, till TT i juli. Till Dagens samhälle sa hon att det skapas ett ”övervakningssamhälle av värsta sort”. 92 procent av Kommunals medlemmar svarade i en enkät att det inte är okej att bakgrundskontrollera.
Vems sida står egentligen facket och kommunens anställda på? Borde man inte vilja att medborgarna lever i trygghet? Önskar de inte att medlemmarna ska ha pålitliga kollegor? Borde man inte vilja värna om skattepengarna, som ska räcka till kommunalarbetarnas löner?
Deras raseri borde riktas mot brottslingarna i stället för dem som vill stoppa dem.
Jag tycker snarare att fler kommuner borde följa efter. Låt inte en enda anställd få komma intill kassakistan och stjäla, eller utsatta andra för fara.
Södertäljes HR-direktör Johan Lefverström kommenterade: ”För oss kommer det alltid i första hand att våra verksamheter ska vara trygga och säkra för södertäljeborna”. Om någon upplever någon form av intrång i den personliga integriteten så får det komma i andra hand, menade han.
En rimlig, vettig prioritering.
Vems sida står egentligen facket och kommunens anställda på? Borde man inte vilja att medborgarna lever i trygghet?
Botkyrka kommun har också börjat med bredare bakgrundskontroller. Deras argument är att kommunen har tjänster som är känsliga kring barn och unga.
Det är viktigt med tanke på att kommunen förra året upptäckte att 13 procent av ABF:s anställda i fritidsverksamheten 2018–2021 var brottsdömda, bland annat narkotikabrott, misshandel, brott mot knivlagen och häleri.
Vad säger facket om det? Är inte deras medlemmar föräldrar till barn som går på fritidsgård, skattebetalare vars kronor riskerar att tjuvas?
Kontroller måste få upprättelse på många sätt. Dessvärre tycks vissa makthavare leva i tron om att alla är snälla.
Riksrevisionen har till exempel kritiserat hur staten ger bidrag till civilsamhället. Risken för fusk och missbruk är stor eftersom myndigheterna utgått från att de som söker pengar ger korrekta uppgifter och använder medlen rätt.
”Kontrollen bygger på tillit och har inte riktigt hängt med utvecklingen i samhället”, sa granskaren Leif Svensson. Bidragsgivningen ”bygger av tradition på tillit”, berättade han för Altinget.
Ojoj så naivt.
Det kommer tyvärr att finnas själviska skurkar som vill oss illa, letar efter kryphål och har ett skumt förflutet. I kombination med att politiker och andra makthavare fattar beslut oförsiktigt i god tro blir det farligt.
Fler måste skärpa blicken och våga kontrollera. När man agerar som om att alla människor är goda finns det risk för att de onda vinner.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
⭐️ Bankgiro 5355-7716
💥 Swish: 0704133444
☀️ Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Det är ju snarast en självklarhet att kontrollera. Det finns massor av tjänster som kräver godkänd registerkontroll (hos Säpo) och jag har blivit kollad många gånger för jobb inom försvarsindustrin och som reservofficer.
För att få jobba som cykelkommissarie (~domare) i ungdomstävlingar så måste jag med jämna mellanrum skicka in ett färskt utdrag ur belastningsregistret till förbundet. Jag tycker att det är fullt rimligt.