Oxfam bryr sig inte om de fattiga
Hjälporganisationen varnar varje år för ojämlikhet. Men man verkar bry sig mer om att driva häxjakt mot rika än lyfta dem som har det tuffast. Vi behöver i stället hylla alla som vill tjäna pengar.
Några få rika män har fördubblat sina förmögenheter, samtidigt som fem miljarder människor blivit fattigare. Det meddelade Oxfam med ilska i rösten när man presenterade sin årliga rapport i veckan. I Sverige äger fem rika mer än fem miljoner svenskar tillsammans.
Oxfam ville såklart att vi skulle se framför oss hur några snikna gubbar stal maten från fattigt folk.
Men så är det självklart inte. Om någon får mer pengar betyder det inte att andra får mindre. Tvärtom. Företagsledare som sliter för egen vinning skapar ofta arbetstillfällen och drar in skatteintäkter som gynnar andra. Det är bättre för de fattigare att de rika motiveras än om de straffbeskattas. Om de tappar lusten försvinner jobben och pengarna till välfärd.
Vill höja skatter
Men Oxfam vill höja skatterna för de rikaste människorna och för företagen. En permanent förmögenhetsskatt och en tillfällig skatt på extraordinära vinster för företag, exempelvis.
Även Anders Lindberg, politisk chefredaktör för Aftonbladet, ville lösa dilemmat med höjd skatt. ”Sverige är ett skatteparadis för kapitalägare”, påstod han i TV4 Nyhetsmorgon, och efterlyste ”en politik som aktivt omfördelar från de som inte har till de som har”.
Svenska medier omfamnade som vanligt Oxfam rapporten, och köpte vänstervinkeln med hull och hår. TV4 Nyhetsmorgon sände nästan ett reklaminslag för Oxfam. Inga kritiska frågor. Inga granskningar av siffrorna. SVT sände åtta år i rad liknande nyheter kring den årliga rapporten. Med få kritiska vinklar eller röster.
Oxfam har fel
Författaren Johan Norberg slog dock effektivt hål på Oxfams beräkningar i en artikel i Smedjan. Han skrev att det i själva verket var så att de fattiga blivit rikare och de rika fattigare.
Han skrev att medianförmögenheten sedan 2000 ökat ungefär dubbelt så mycket som genomsnittsförmögenheten. ”Det betyder att den globala ojämlikheten minskade.” Norberg fortsatte: Den globala toppen minskade sin andel av den globala förmögenheten från 49 till 44,5 procent under perioden.
Under pandemin fick många visserligen det sämre. Enligt Norberg minskade de samlade tillgångar minus skulder med i genomsnitt 0,2 procent för de 4,8 miljarder fattiga, som Oxfam skriver om. Men det var inom felmarginalen, och nästan hälften av dem blev rikare även under perioden. Nu ligger den globala fattigdomen på den lägsta nivån någonsin.
Men dessa perspektiv spred inte riksmedias journalister. De lapade lydigt i sig Oxfams budskap. Det skaver.
Sänkt skatt minskar fattigdom
Värst är dock att det kan leda till större fattigdom om väljarna köper budskapen och vänsterns ”höj skatten”-lösning.
Om Oxfam verkligen brydde sig om de fattiga skulle man föreslå helt andra saker än att straffbeskatta dem som strävar och tjänar pengar. Det är bara dumt att beröva ambitiösa entreprenörer frukten av deras arbete. Risken är att flyr landet eller lägger av, kanske inte ens startar. Att höja skatten förvärrar läget och gör att det finns mindre att fördela till dem som är svaga.
Svensk ekonomi har problem, och behöver en boost. I veckan varnade finansminister Elisabeth Svantesson (M) för att arbetslösheten kommer att öka, och fler företag kommer att gå i konkurs. Vi har lägst tillväxt i EU.
För att få upp siffrorna måste vi uppmuntra människor att känna motivation att tjäna pengar. Att vilja ha mer ska inte vara tabu. Rikedom ska kunna vara ett legitimt mål. Samhället behöver heja på med rejäla skattesänkningar.
Skattesänkningar ger mer
I en sådan generös kultur skulle företagen blomstra och fler få jobb. Mer skulle kunna dras in i skatt, till sådant som extra stöd till ensamstående föräldrar som kämpar.
Egna, höga inkomster ger också människor trygghet. Det gör att man kan försörja sig, lägga undan på banken och unna sig. Den som har kan dessutom enklare ge till hjälporganisationer exempelvis.
Liksom man brukar säga att man måste älska sig själv för att kunna älska andra behöver man betala hyran innan man kan hjälpa svaga. Ju fler förmögna, desto mer givmildhet. Ju fler rika, desto färre fattiga.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Statsvetare och journalist
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Micket bra respons Carolin!
Jag har själv jobbat i Biståndssektorn.
Jag blev beklämd över det jag såg.
Koruption som äter upp svenskars skattade pengar. Marginell eller ingen effekt/skattekrona.
Å kanske det värsta. Alla dom biståndsarbetare som skriker högt om solidaritet som på andras pengar, lever gott på att leka affär i exotiska länder. Jag har aldrig mött så många egoister som i biståndsvärlden.
Inte en krona! till den här lekstugan om jag fick bestämma. Jag har så horibla berättelser om slöseri Från ca 6år i biståndsvärlden.
Oxfam är tyvärr ytterligare en organisation driven av och fylld av godhetsknarkare utan analysförmåga. Jag gillar ditt sätt att skriva. Rakt på sak med ganska enkelt språk, inget krångel.