S bluffar om kärnkraften
Plötsligt har regeringen mjuknat vad gäller kärnkraft. Men det händer för lite, för sent och för långsamt. Dessutom är S medskyldiga till avvecklingen. Och de skyhöga elpriserna.
”Vi behöver mer kärnkraft”, basunerade energiminister Khashayar Farmanbar (S) ut på en pressträff i veckan.
Öh… Va?
Energiministern sa i maj till Svenska Dagbladet att en översyn av lagstiftningen för att möjliggöra nya kraftverk kan få vänta till ”en bra bit in på 2030-talet”.
I januari sa han i SVT Agenda att regeringen inte ville satsa pengar på ny kärnkraft i Sverige. ”Det är inte en hållbar väg framåt”. Utbyggnad kunde vara motiverat i andra länder – men inte här! Här fanns vattenkraft.
Ingen verkade ha informerat ministern om att vattenkraften snart kommer att behövas av industrier i norr och inte alls komma resten av Sverige till godo.
Vändningen i kärnkraftsfrågan började i juni när S-regeringen oväntat sa att ”kärnkraften är en viktig del av svensk elproduktion och kommer sannolikt vara det under lång tid framöver”. Man sa sig se ”positivt på säkra förlängningar av befintlig kärnkraft”.
S meddelade att Strålsäkerhetsmyndigheten kommer att få i ”uppdrag att se över vilken utveckling av regelverket och andra åtgärder som behövs för att vi ska kunna utnyttja både befintlig och framtida kärnkraft”.
Svenska folket fick nog lätt intrycket av att det nu togs krafttag.
När jag kollade med Strålsäkerhetsmyndigheten på måndagen hade dock inget uppdrag kommit in.
Kanske nöjer sig regeringen med att rubrikerna aviserade handlingskraft. Rubriker som ”Regeringen öppnar för småskalig kärnkraft” kan ju vara lockande för en kärnkraftspositiv väljarkår. 56 procent av svenskarna sa sig i vintras antingen vilja bygga ny kärnkraft eller återstarta Ringhals.
Valfläsket luktar gott där det puttrar i pannan.
Företag i syd har länge varnat för elbrist, och nu verkar även regeringen ha vaknat. Något yrvaket.
Energiministern sa till Sydsvenskan i veckan att dagens energipolitiska bristsituation är väsentligt ”att politiken gemensamt tar ansvar för att vi snabbt får in så mycket elproduktion vi kan”. ”Svensk elproduktionen måste minst fördubblas”.
Men senast i februari sa ministern i en riksdagsdebatt att Sverige har en ”säker elförsörjning”. ”Både elproduktionen och elkapaciteten är på en god nivå.”
I maj 2019 menade dåvarande energiminister Anders Ygeman (S): "Vi har ingen brist på ström, vi har stora överskott” (Di 22/5 -19).
S har helt enkelt ignorerat problemen.
Dessutom är man skyldig till den uppkomna situationen. Det var Centern, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som 1997 beslutade om nedläggning av Barsebäck, som stängdes 1999 och 2005.
Då krävde riksdagen att vissa villkor skulle vara uppfyllda för att stängningen skulle verkställas. Bland annat skulle det inte drabba sysselsättningen, och politikerna skulle kunna tillföra förnyelsebar energi som motsvarar strömmen som Barsebäck genererade. Men redan då varnade Svenska kraftnät för att det kunde bli problem med elförsörjningen i södra Sverige (SR 4/10 -02). Stamnätet förstärktes för att öka överföringskapaciteten från norr. Men samma fråga diskuteras än idag. Tjugo år senare…
De rödgröna spädde problemen med en höjning av effektskatten 2015 som gjorde att även Ringhals tvingades stänga. MP hejade på.
Förra veckan fattade EU-nämnden beslut om att Sverige ska driva på för kärnkraft i EU. Men S, MP, C och V röstade nej.
Nej, det är inte kärnkraftsvänner om någon trodde det.
Om MP, V och C ska vara med och styra lär det bli fientligare toner igen. Miljöpartiet anser inte att kärnkraft bör klassas som hållbart av EU. Även inom regeringen får energiministern mothugg. Tydligen ropade miljöminister Annika Strandhäll (S) strax innan pressträffen i juni: ”Vi öppnar inte upp för ny kärnkraft, vi öppnar upp för nya samtal”.
Samtal…
Ja, samtal lär det bli. S bjöd i veckan in till sådana för att nå en ny bred uppgörelse om kärnkraft.
Prata är de bra på till vänster. Bla bla bla.
Carolin Dahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Tack för att du delar, läser och gillar.
Swish 0704133444 Tusen tack för minsta lilla gåva <3 Jag har ingen arbetsgivare nu så opinionsbildare ideellt :) Tack vare er kan jag fortsätta gräva, informera och påverka.
Stora delar av S inser nog att kärnkraften är viktig för sysselsättningen och svensk konkurrenskraft, men eftersom de är beroende av 3 partier som vägrar inse verkligheten så kommer det inte att bli så mycket mer än prat om inte någon lyckas få till en bred långsiktig uppgörelse så att de kan begrava frågan för lång tid framöver. Lite grand som NATO-frågan med andra ord. En borgerlig regering skulle förmodligen kunna få till en sådan bred uppgörelse med alla utom C och V. Jag hoppas förstås att Mp inte ens sitter i riksdagen då.