Sänk biståndet – varför ska svenskar ge mycket mer än andra?
Det sägs att vårt skyhöga bistånd är nödvändigt för att minska fattigdomen i världen. Men Sverige betalar nästan högst andel i OECD. Varför ska vi offra så mycket mer?
Sveriges radio sände på fredagen ett inslag om att Moderaterna och Sverigedemokraterna vill sänka biståndet.
Det var närmast ett reklaminslag för förespråkare av höjt bistånd.
Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare i FN, oroade sig. ”Biståndet är som en livlina för de mest utsatta”, sa hon. ”Vi har att hantera stor omfattande migration, klimatförändringar, förmodligen kommande pandemi och vi måste investera i internationellt samarbete”.
Den norske toppdiplomaten Jan Egeland varnade för att Sverige tappar sitt stora inflytande över internationell politik, diplomati, människorättsarbete.
Det lät som att världen skulle gå under om svenskarna sänkte biståndsbudgeten.
Men faktum är att vi ger mycket mer än de flesta andra. 57,4 miljarder läggs på bistånd 2022. S-regeringen planerade att om två år öka summan till 61 miljarder.
2021 var vi OECD:s tredje största biståndsgivare sett till BNI, med 0,92 procent. Vi satsade – tillsammans med Luxembourg och Norge – mest. Snittet var 0,33.
FN:s och EU:s mål är att medlemsländernas bistånd ska uppgå till 0,7 procent av BNI. Men snittet i EU är knappt 0,5 procent och det globala genomsnittet var 0,2 procent år 2020, enligt Världsbanken.
Vi har alltså inget att skämmas över. Vi är solidariska. Vi bryr oss.
Den som envist kräver att vi lägger en procent menar att vi ska vara bäst i klassen på bekostnad av andra utgiftsområden – som att korta vårdköer eller ge undersköterskor mer i lön. Och på bekostnad av folks förmåga att betala räkningarna och få vardagen att gå ihop.
I en kristid när svenska arbetarfamiljer kan hamna under existensminimum på grund av elräkningar, räntor och allt dyrare matkassar är det svårt att motivera att vi betalar mer i bistånd per person än finnar och italienare.
Vi bär dessutom en tyngre börda i EU, där vi bidrog generöst till coronafonden.
Miljöpartiet vill att biståndsmålet ska höjas till 1,25 procent av BNI. Vänsterpartiet vill att 1 procent är ett golv. Dessa ytterkantspartiet vill alltså att mer går från cancervård och skola.
Politiker måste prioritera för pengar räcker inte till allt.
Om man ger till det andra blir det mindre till det andra.
Moderaterna och Sverigedemokraterna talar om en sänkning till 0,7 procent av BNI. Det är långt högre än snittet i OECD och skulle placera oss på femte plats.
Mitt hjärta slår också för de lidande i världen. Men jag värnar samtidigt om dem som lider av fattigdom eller otrygghet i Sverige. Att vi ska ge i liknande nivå som Schweiz eller Australien är ingen katastrof.
Vad än public service antyder….
Carolin Dahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Tusen tack för minsta lilla gåva <3 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag. Tack vare era gåvor kan jag fortsätta gräva, informera och påverka.
Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
Paypal hanna@carolindahlman.com
Bankgiro 5355-7716
Swish: 0704133444
Om biståndet gjorde nytta, om mottagarländerna utvecklades kunde det vara bra med bistånd. Men det verkar ju som de länder som erhållit mest av oss, fortfarande "står och stampar". Länder som Sydkorea, Taiwan, Singapore etc har ju på egen hand utvecklats till väl fungerande välståndsländer.
Så, ändra biståndet till ett katastrofbistånd.
Det blir ju aldrig någo; skillnad. Samma fattigdom år efter år så det verkar inte hjälpa människorna, iaf 8nte urinnevånarna. Sen finns detmassor av folk som lever på bistånd 🫣🧐