Sänk reduktionsplikten nu på en gång
Det är orimligt att svenskarna ska betala mer än andra européer.
Höga priser på diesel och bensin drabbar företag och privatpersoner. Sänkt skatt är bra, men vi bör även sänka reduktionsplikten. Varför högre här än i EU? Det blir orättvist. Utsläppen måste ner, men det är smartare att samarbeta om det med andra länder än att dundra på med symbolpolitik här i Sverige.
Merläsning
Utdrag i text från förra året om svenskarnas syn på utsläpp. Läs hela texten här.
!Vi matas tyvärr med felaktiga fakta som förvrider huvuden. I november skrev några forskare och debattörer från miljöorganisationer i Svenska Dagbladet att ”utsläppen har ökat konstant utom när BNP backat”. Men även om detta stämmer globalt är det faktiskt helt fel vad gäller Sverige och Europa. Här har utvecklingen i stället gått åt andra hållet och utsläppen har minskat sedan 1990, som Grafström och Sandström konstaterade i sin bok.
Att vi har lyckats med det beror på framforskade teknologiska lösningar, som gör att vi kan leva gott utan att skada naturen. När företag växer och människor tjänar mer finns mer pengar över till forskning kring klimatsmarta lösningar och miljövänliga alternativ.
Men det är som att det inte passar i miljövänsterns narrativ, som de har lyckats få med alltför många svenskar på, och tyvärr verkar vi här i Sverige vara mer pessimistiska och okunniga än andra.
När Hans Rosling, professor i internationell hälsa, frågade svenskar hur många fler de trodde hade dött i naturkatastrofer det senaste seklet, trodde hälften att det hade varit dubbelt så många och bara 12 procent trodde att dödstalen hade halverats. Sanningen är dock att det är långt färre än hälften. Svenskarna var alltså onödigt pessimistiska. Rosling frågade även om utvecklingen de senaste tjugo åren av andelen människor som lever i fattigdom. Sanningen är att fattigdomen mer än halverats, men ändå trodde bara 33 procent av svenskarna att det såg så bra ut.
De enkla sambanden, som att vi exempelvis borde köpa och jobba mindre för miljöns skull, blir ett hot mot miljön med tanke på hur välgörande starka ekonomier är. Faran med att få för sig att tillväxt hotar klimatet är att klimatet hotas. “