Jo, invandringen påverkar Pisa-resultaten
Vänstern gör sitt bästa för att få oss att tro att dåliga resultat i Pisa inte har med migrationen att göra. Det är självklart förnekelse – som skadar barnen. Hjärtlöst, minst sagt.
”Inte invandrarnas fel att skolresultaten kraschar”, skrev Aftonbladets ledarsida i veckan, med anledning av de deprimerande siffrorna i den internationella Pisamätningen 2022. ”De sjunkande resultaten beror inte på invandring. Elever som är födda i Sverige har tappat lika mycket”, skrev Ingvar Persson.
Men oavsett tapp är sanningen att det är stora skillnader mellan grupper. 20 procent av eleverna med inhemsk bakgrund når inte upp till nivå 2 i matematik, medan motsvarande andel för elever med utländsk bakgrund födda i Sverige är 40 procent. För elever med utländsk bakgrund födda utomlands är andelen hela 52 procent.
Resultaten är betydligt sämre för de invandrade barnen. Skolor i utanförskapsområden presterar också sämre i PISA än övriga skolor. I förra mätningen fick de 94 poäng mindre än elever i icke-utsatta skolor.
Skolforskaren Gabriel Heller Sahlgren skrev i Kvartal att betydelsen av invandringen för resultaten till och med ökat sedan 2018. Resultaten hade fallit för båda grupperna – men inte lika mycket för svenskfödda.
Han har i sin forskning återkommande lyft att Sveriges elever ligger i toppklass – om man bara räknar dem som är födda här.
I P1 Morgon i somras sa han att det är fel att tala om en allmän skolkris. Problemet är att elever med utländsk bakgrund presterar dåligt, att det är ett stort gap mellan grupper. ”Vi har haft en stor flyktingmottagning och måste acceptera att det påverkar snittresultaten.”
Även i Pirls var det tydlig skillnad mellan grupper.
Det är lätt att förstå att den som är född någon annanstans har det svårare i skolan än andra. Elever med utländsk bakgrund har dessutom ofta föräldrar med lägre utbildning och inkomst. Om dessa inte får jobb leder det till socioekonomiska skillnader. Om de inte pratar svenska hemma får barnen det tuffare med språkinlärning. Och om alla andra i klassen också pratar annat än svenska minskar chanserna att lära sig majoritetsspråket där.
Varför att det är så oerhört känsligt att prata om detta?
För var dag som går utan att frågan adresseras med öppna ögon drabbas än fler barn.
Men Aftonbladet skyllde de dåliga resultaten på pandemin och ojämlikheter i samhället, privata friskolor, det fria skolvalet, skolmarknaden och vinstjakt. I P1 morgon diskuterade två skoldebattörer resultaten på onsdagen, men invandringen nämndes inte. I stället klagade de på brist på pengar, stora klasser eller betygssystem. Programledaren frågade heller inte.
Blundandet skaver.
Faktum är att det kan vara ännu värre än det ser ut vad gäller de utrikes födda.
I PISA 2018 verkade allt var frid och fröjd. Utbildningsminister Anna Ekström (S) att det var ”en glädjens dag”. Men de finfina siffrorna var falska. Hela 11,1 procent av eleverna hade exkluderats från att delta på grund av bristande svenskakunskaper. Dessutom dök 13,6 procent inte ens upp för att göra provet.
I årets mätning var exkluderingsgraden 7,4 procent, jämfört med snittet i OECD på 4,4. Bortfallet av elever är var 14,9 procent. Jag har frågat om orsaken, men inte fått svar från Skolverket.
”Det kan inte uteslutas att elevbortfallet kan ha påverkat resultaten till viss del”, konstaterade myndigheten dock.
Det är oerhört viktigt att hjälpa barnen med utrikes bakgrund, så att de kan göra karriär och bli självförsörjande. Att vifta bort – eller mörka – deras usla resultat hjälper dem inte i längre. Det är rentav elakt. Om man inte ser vad som orsakat problemen finner man inte adekvata lösningar. Och då lär vi oja oss över PISA-resultat under lång tid framöver.
“If you want to see the poor remain poor, generation after generation, just keep the standards low in their schools and make excuses for their academic shortcomings and personal misbehavior. But please don't congratulate yourself on your compassion.” Thomas Sowell.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
För elever som är nya i Sverige så har ju principen varit att de skall in i svenska skolan så snabbt som möjligt och så löser sig språket automatiskt (möjligen med viss studiehandledning). Det kanske funkar i vissa fall, men inte generellt. Jag tror att det är bättre att snarare starta med intensivutbildning i språket först, så att man sen kan slussas in i normala skolsystemet. Även om det innebär att eleverna behöver gå en årskurs lägre, tror jag att det är bättre på längre sikt, skulle höja skolstandarden och underlättar för barnen att faktisk interagera med sina klasskamrater.
Utmärkt skrivet Carolin! Förstår mig inte på vänsterns självförnekelse av detta faktum, det som är klart som korvspad fortsätter vara kristallklart. Som du skriver, om vänsterns ovilja att skapa rätt förutsättningar och få fler av våra invandrare att bli självförsörjande dessutom är allenarådande så blir man mörkrädd inför framtiden. Sveriges skola behöver (på nytt) införa skolmognadsprov, mer disciplin och mer av flexibel + kvalificerade studiegång exvis sluta med att flytta upp elever till ny årskurs om de inte klarat nuvarande. Klart som korvspad.