Välfärdsbrottslingarna har det för lätt
Pengar som är tänkta att gå till äldreomsorg eller utbildning hamnar i bidragstjuvarnas fickor. Det fuskas och trixas, och tyvärr är kontrollerna inte okej.
Välfärdsystemen - som vi betalar hutlösa summor i skatt till - utnyttjas friskt av skurkar. 8-20 miljarder försvinner varje år i felaktigt utbetalade bidrag, enligt forskaren Amir Rostami. Delegationen för korrekta utbetalningar kom fram till att det handlade om 11-27 miljarder.
Oavsett exakt summa är det brutalt mycket pengar. Många förlorade arbetstimmar. Mängder av kronor som hade kunnat gå till cancervård eller försvaret, hemtjänst eller Sfi - till genuint behövande svaga och sjuka.
Men även om man kan osa av ilska över fuskare och brottslingar är det tillfället som gör tjuven. Brister i kontroll öppnar dörren till våra skattepengar.
De slappa byråkraterna är medbrottslingar genom sitt slarv.
Kommuner och regioner saknar ofta metoder för att upptäcka allvarlig välfärdsbrottslighet, konstaterade Brå, Brottsförebyggande rådet, i en rapport i våras.
Brå granskade felaktiga utbetalningar från kommuner och regioner till företag och föreningar och fann stora skillnader över landet, både i hur mycket tjänster som köps in, och hur uppföljning och kontroller sker.
”Idag sträcker sig sällan kommunernas och regionernas uppföljning längre än till att hantera kraftiga avvikelser och uppenbara felaktigheter”, kommenterade utredaren Henrik Angerbrandt.
Ingen ordning alltså. Ett ”välkommen, varsågod, kom in” till den som vill sno av dig och mig.
I rapporten “Den svenska brottsparadoxen” från tankesmedjan Fores, lyfte Amir Rostami att bedrägerier och välfärdsbrottslighet dessutom troligtvis blir en grund för brottsligheten. Stölderna är mer lukrativa än narkotikahandel och ger gängen utökade ekonomiska tillgångar och möjliggör att de får pengar att investera i annan form av brottslighet.
”Den grova brottsligheten har gått från att råna banker och värdetransporter till att nu råna socialförsäkringen istället”, kommenterade Britt-Marie Hultström från Försäkringskassan (Aftonbladet 20/10 -21).
Kriminella startar allt oftare företag för att kunna utnyttja de svenska välfärdssystemen för pengar. Det visade en lägesbild av den organiserade brottsligheten från 12 myndigheter som kom förra året.
Så vad behöver göras?
Rostami föreslog i våras ett administrativt sanktionssystem. Att man bestraffas när man har gjort fel känns rimligt.
Sverigedemokraterna vill införa bidragsspärr för personer som dömts för bidragsbrott. Den som ljugit och fuskat ska alltså inte kunna få mer framöver. Det känns också rimligt.
Helt klart är också att det behövs en mindre naiv inställning till människors vilja att göra rätt. Tyvärr använder sig byråkratin tyvärr av så kallad ”tillitsbaserad styrning”.
En av intervjupersonerna i Brås rapport berättade: ”Mycket bygger på tillit. Säger föreningen att de har den verksamheten, då har de den verksamheten, tills motsatsen är liksom bevisad. Och att bevisa motsatsen är väldigt tidskrävande”.
Brå kunde konstatera att de som delar ut föreningsbidrag ”har positiva förväntningar på föreningarnas vilja att göra rätt, vilket innebär att de vanligen får många chanser att rätta till felaktigheter”.
Detta är ju helt sjukt egentligen. Många av oss är hederliga och har samvete, men det råder inga tvivel om att det finns personer som utan att blinka roffar åt sig om de ges möjlighet. Som saknar hjärta. Som är egoister.
Det måste stoppas, och första steget är att inse att de existerar. Inte tro att alla är snälla och gulliga. Tjänstemän behöver skaffa ett bullshit-radar!
Grundtryggheten ska finnas för den som tillfälligt blir sjuk eller svag. När pengarna tillåts sippra iväg till skurkar på grund av bristande kontroll är det ett svek mot oss alla.
Skamlösa rövare ska ha straff så klart. Men dumsnällhet som ger kriminaliteten en vip-kö in i vår välfärd måste också portförbjudas från myndigheterna. Varje stulen krona hade kunnat stötta någon behövande. Därmed är godtrohet ondska.
Carolin Dahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Tusen tack för minsta lilla gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag. Tack vare era gåvor kan jag fortsätta gräva, informera och påverka.
⭐️ Bankgiro 5355-7716
💥 Swish: 0704133444
☀️ Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
Och det bara fortsätter och fortsätter..... Det har t.ex. gått ett år sedan Britt-Marie Hultström med insyn kommenterade. Tänk vilken ekonomi landet och invånarna själva hade kunnat ha om vi hade sluppit betala till den här typen av slarv och lättja från tjänstemännens och politikernas sida. Undrar om Din väl genomtänkta text hamnar framför ögonen på någon av dem eller om de håller för öron och ögon och säger la-la-la om de skulle komma i närheten av den.
”Tillfället gör tjuven” skriver du. Delvis är det så, men … genom att ha ett samhälle, kultur om ni så vill, där varje individ för sitt eget samvetes skull avstår från att bli en tjuv där har vi stora delar av Sverige för 60-70 år sedan. Hur kom vi dit är något att diskutera, att satsa resurser på. I grunden en fråga om respekt, för mitt, ditt, rätt till frukten av sina ansträngningar. Rätt att bli respekterad för den man är, det man bidrar med. Oavsett social och ekonomisk status. Alla skall med, men ingen på bekostnad av någon annan. Dela med sig gör man för att man respekterar sin omgivning, ser att även tur och otur är en komponent och att detta bör vägs upp genom individuella och frivilliga stöd medmänniskor emellan.
Hur kommer vi dit?
Här exempel på vad som inte får ske för att vi skall komma till ett mer förtroendefullt samhälle:
https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/avslojar-s-politikernas-hemliga-upplagg-ratt-adress-sakrar-miljonarvoden
https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/sd-toppen-skrev-sig-i-fritidshuset-far-taxiresor-och-traktamente-av-skattebetalare