Slöseri och själviskhet stoppar Birgittas operation
Vårdköer beror inte på resursbrist, utan på slarv och felprioriteringar. Sverige ger vård till papperslösa. Politikerna öser ut pengar utan kontroll. Och unga belastar vården med trams. Nog nu!
P1 Morgon berättade om 71-åriga Birgitta, som efter att ha väntat på en operation för sin ilsket värkande rygg fick beskedet att ingreppet aldrig kommer att bli av. Ryggen värker, och kommer att fortsätta värka. Sannolikt livet ut. Men Birgitta får finna sig, trots alla kronor hon betalat i skatt under livet.
Radion rapporterade att över 172 000 patienter väntar på en operation enligt SKR:s siffror.
Problemet med vårdköer har inte uppkommit med Ulf Kristerssons regering. Mellan 2014 och 2017 mer än fördubblades antalet patienter som väntat över 90 dagar på behandling. 2019 varnade Cancerfonden för långa väntetider i cancervården, och att skillnaderna över landet var stora. Larmen har ljudit under lång tid.
Förra veckan sköt regeringen till ytterligare 6 miljarder till regionerna, men att tro att mer pengar kommer att lösa problematiken är naivt. Det behövs långt mycket mer än finansiella tillskott.
Dels behöver vi se över vilka som har rätt till vård. Idag får de som inte ens rätt att vistas i landet nyttja sjukvården. Personal vägrar högljutt att berätta om vilka personer det handlar om, vilket betyder att de fortsätter ta resurser från vårdbehövande skattebetalare och ge till dem som inte har asyl. Så oerhört fräckt!
Dels behöver politiker vara noggranna med hur verksamheterna sköts. Tidigare satsningar på att korta vårdköer har haft små effekter, enligt Riksrevisionen, som granskade politikernas hantering förra året. Man tittade på vårdgarantin, kömiljarden och standardiserade vårdförlopp inom cancervården, och rekommendationen var att stärka uppföljningen, följa upp och följa upp.
Tänk att det ska vara så svårt att mäta, granska och pressa. Men hög tid att börja göra så. Slappheten måste vara historia.
Vid Karolinska sjukhuset kunde man öka antalet ingrepp och operationer genom att varje dag samla personalen som skulle jobba ihop för att planera arbetet, sätta tidsschema, samt kalla in stand by-patienter.
Så enkelt! Och helt obegripligt att det inte gjorts tidigare.
Regionerna borde också dra ner på omfattande satsningar på kultur. Det är stötande att patienter lider och har ont samtidigt som skattepengarna går till teateruppsättningar och nöjen.
Dessutom har Sverige att stort och växande problem med svenskar som själviskt överutnyttjar sjukvården.
När SVT kontaktade vårdcentraler förra året framkom att särskilt unga kontaktade vården för mindre besvär, som ett par dagars snuva eller någon enstaka natts dålig sömn. Dessutom krävde de omedelbar hjälp.
Personer sökte vård för myggbett, skoskav, ögonfrans som trillat av, ont ögon efter gråtattack, lösnagel som trillat av och håravfall efter färgning, berättade en läkare.
”Vi har en utmaning i att möta en generation som inte verkar ha fått med sig egenvård i sin uppväxt och som söker för minsta åkomma.”, skrev en vårdcentral.
Ett annat område som lär bli en svår påfrestning är den psykiska ohälsan. Enligt Försäkringskassan lider de som långtidssjukskrivs för psykisk ohälsa långt ifrån alltid av svåra psykiska sjukdomar, utan av stressrelaterade diagnoser som utmattningssyndrom. Enligt Afa Försäkring är stress, förstämningssyndrom och ångestsyndrom de vanligaste orsakerna till långvarig sjukfrånvaro med psykisk diagnos.
En distriktsläkare menade i Tidningen Näringslivet att många vill sjukskrivas för sådant som beror på naturliga men påfrestande saker som händer i livet. Den samlade bördan från trassel kring barn, partner och jobb kan göra att människor ser sjukskrivning som den enda utvägen. Men de sjukskrivna riskerar att få mer symptom som biverkan, och dessutom få sämre ekonomi, varnade läkaren.
Kort sagt. Det kan verka som en finfin idé att skicka in per pengar i regionerna och så försvinner problemen. Men så enkelt är det inte. I stället handlar det som så ofta om prioriteringar, eftertanke och krav.
Skärp er! Ryck upp er!
Tänk på Birgitta, 71.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Statsvetare och journalist
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Jag minns när jag började operera ryggen 2017. Jag kallades till röntgen kl 20.30 i Enköping. Jag frågade personalen hur länge de höll öppet till 23.00 tidigare dygnet men nu skulle de minska tiden. Folk ville komma dagtid, väntade hellre en månad. Annars är logistiken usel, ligger inne på Ackis som skickat remiss till Spinalis om min rehab där, men får inte svar. Det är ett stort problem att folk inte får komma dit där det finns plats.