Sluta fjanta med ny myndighet mot gängen
Gängkriminaliteten tycks inte gå att hejda. Läget är akut. Då ställer sig justitieministern positiv till – tadaaaa - en ny myndighet. Har regeringen gett upp?
I sitt sommarprat föreslog kriminologen Amir Rostami en ny myndighet för att utvärdera samhällets insatser mot organiserad brottslighet. När Sveriges radio frågade justitieminister Gunnar Strömmer (M) om saken var han positiv.
En ny myndighet, alltså. Sverige har redan över 300 stycken, men ännu en gör säkert susen, tänker jag buttert.
Varför denna besatthet av att ordna fler möten?
Tiden tickar iväg för varje dag pappersvändande tjänstemänn ska planera sammanträden med varandra i olika konstellationer. Ordna fika. Skriva protokoll. Enas om nästa mötestid. Skjuta upp problemen. Lägga timmar på att hitta lokaler, ta fram logotyper, anställa personal… Och vem är ansvarig för vilka beslut sen?
I våras kom dessutom en utredning som föreslog en ny myndighet mot ungdomskriminalitet.
Sedan 2009 samverkar dock redan tretton svenska myndigheter i en satsning mot den organiserade brottsligheten, och ytterligare tretton är inblandade. Räcker det inte med att dessa samarbetar smartare?
Strömmer borde säga tvärt nej till tokiga myndighetsförslag. Han har viktigare saker att ägna sig åt.
Det smäller fortfarande från skjutningar och sprängningar omkring oss. Oskyldiga hamnar emellan. Gängen snor pengar ur välfärden, rånar gamla genom bedrägerier och sabbar Sverige.
I det läget behöver makthavarna raska på. Befintliga myndigheter måste samarbeta bättre, och få verktyg att göra så. Det är bra att sekretessen mellan myndigheter äntligen försvinner till exempel. Mer av sånt!
Tyvärr finns fortfarande misstänksamhet mot åtgärder mot kriminaliteten. De rödgröna brydde sig länge mer om de ”stackars” kriminella än om brottsoffren, och gav brottslingarna en skön tillvaro. Tyckare som Dagens Nyheters ledarsida och andra vill också bromsa utvecklingen.
I helgen skrev Lilian Sjölund upprört i DN att ”ingen ska behöva vara rädd i sitt eget kvarter”. Hon menade att ”så länge rättssamhället inte får bukt med gängbrottsligheten och ett stopp på skjutningarna i bostadsområdena består otryggheten”.
Men hon blundar för att otryggheten är till del vänsterns och vänsterliberalernas skapelse. Politiker, forskare och opinionsbildare har haft en vresig inställning till förändring av rättssamhället, vilket hämmat.
I juli klagade Sjölund över att det fanns övervakningskameror nära folk. I april gnällde hon över populistiska politiker, att Tidö-regeringen varit fullt fokuserad på det kriminalpolitiska området, med fler poliser, hårdare straff och så vidare.
I augusti 2022 skrev Sjölund att ”brottsutveckling har fått de politiska partierna att mer eller mindre frivilligt delta i ett race mot avgrunden”. Hon ifrågasatte olika repressiva förslag, antydde misstänksamt att det skulle leda till en slags rasism. ”Eftersom det hårda politiska klimatet idag gjort det fritt fram att skuldbelägga hela folkgrupper för alla sociala problem landet har, finns ingen nedre skamgräns.”
Sjölund och Dagens Nyheters ledarsida är bara exempel. Många, många fler har skuldbelagt oss som velat stävja våldet och skapa ett sundare, tryggare Sverige. De har gömt sig bakom politiskt korrekta åsikter, som signalerar att de själva är goda människor – samtidigt som de förvärrat läget, passiviserat politiken.
Moderaterna har ett viktigt arbete framför sig och måste visa mod, kraft att tuffa på trots protesterna.
Amir Rostami har rätt i att det behövs utvärderingar. Men byråkratiska karuseller tar oss inte framåt. Det leder bara till att fler får ont i magen.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Statsvetare och journalist
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Mitt passion project Life - You got this - love life coach
Standardlösning 1A i Sverige:
1. En utredning, sällan parlamentarisk f.ö.
2. En ny myndighet
Inte underligt att det går så trögt.
Helt rätt ! Om nya myndigheter skall inrättas ska minst 3 läggas ned per 1 ny.