Sluta härma vänstern, Svantesson
Ekonomiskt lättsinne brukar vara de rödgrönas grej. Att en högerregering lägger en ofinansierad budget och svajar kring överskottsmålet är ovanligt – och oroväckande.
Det är budgettider. Regeringen tros komma att spendera 45 miljarder i ofinansierade satsningar, enligt Konjunkturinstitutet.
Detta vore riktigt uselt. Makthavare bör inte göra av med pengar de inte har.
Kommuner och regioner har bönat om mer, och KI spådde att cirka 20 miljarder går till stat, kommuner och regioner. På en presskonferens i veckan sa finansminister Elisabeth Svantesson, M, att regeringen inte kommer att lämna välfärdens verksamheter i sticket. Det kan tyda på att man böjer sig för kraven.
Också det vore riktigt uselt.
De lokala styrena borde i stället uppmanas att hantera de pengar de redan har fått av oss på ett smartare sätt. Om regeringen slappt skickar mer när de går minus, skickas signalen att det är okej – kanske till och med lukrativt – att budgetera med underskott. Nej, regeringen borde kräva att kommuner och regioner skärper sig.
Enligt Kommissionen för Skattenytta går det faktiskt att klämma ut 250 miljarder om man bara använder pengarna mer effektivt. Tänk efter, planera, organisera, prioritera. Kapa konstiga konstverk, skippa föreningsbidrag, fokusera på kärnverksamhet. Då finns det att spendera.
Kommunerna gjorde ett historiskt överskott de senaste åren. I Almedalen menade Svantesson att de borde använda dessa pengar när det krisar. Hon borde stå fast vid den linjen, och inte ge efter.
Var står annars regeringen egentligen – på skattebetalarnas sida eller de lata lokalpolitikers?
Det var även dåliga nyheter när finansminister Svantesson i våras meddelade att hon avser tidigarelägga samtal om överskottsmålet med de andra partierna.
Svenskt Näringsliv har öppnat för att skippa målet, och till och med Centerpartiet kan tänka sig att diskutera detta. Vad syftet med samtalen nu är vill Svantessons team inte avslöja, men risken är att de börjar härma vänstern.
De rödgröna är ju kroniskt sugna på skattebetalarnas pengar. De ser ständigt skäl till att krossa spargrisen.
Daniel Suhonen från Katalys är exempelvis negativ till det finanspolitiska ramverket. Han skrev i Fokus i sommar att detta är som en tvångströja och att pengarna borde satsas på välfärden.
Men stopp och belägg. Om politikerna börjar gnaga på besparingar eller ta lån för det vardagliga lär det inte finnas hejd för behjärtansvärda ändamål.
Jag plöjer artiklar från debattörer och politiker som vill slopa överskottsmålet. Magdalena Andersson, S, ville ta bort det för några år sedan, för att öka investeringarna på bland annat välfärd, polis och infrastruktur.
Andra har velat satsa på bostäder, järnvägar, fabriker, företag, infrastruktur, pensioner, omsorg, vårdköerna eller storlekarna på förskolans barngrupper, socialförsäkringarna, försvaret, utbildning, arbetsmarknadsutbildning, språkundervisning, klimatomställningen och energiförsörjningen.
💥 Swishgåvor: 0704133444
Sanningen är att Sverige har blivit rikare via det finanspolitiska ramverket, och vi borde värna det. Den ekonomiska standarden var drygt 60 procent högre 2020 jämfört med 1999. Vad hade hänt om politiker under åren i stunden fritt fått lattja med lånade pengar för det de brinner för just då? Utvecklingen hade sannolikt inte varit lika berikande.
Vi svenskar betalar nästan högst skatt i hela världen. Våra politiker borde kunna få en välfärd i toppklass för dessa resurser.
Att de ändå vill ha mer är riktigt uselt…
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Gilla - dela - stötta <3
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
⭐️ Bankgiro 5355-7716
💥 Swish: 0704133444
☀️ Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Det enda man bör få låna till är genomtänkta infrastruktursatsningar som ger nytta åt kommande generationer. Allt annat ska rymmas inom de ramar man har. Och inga ökningar av anslag förrän man visat upp vilka besparingar som kan och ska genomföras (ska vara verifierade). Disciplin rakt igenom.
Igen en artikel vars huvudsakliga argument är bli bättre på att använda pengarna. När det löneskatt ligger vi tredje plats inom EU. När det gäller skatter för företag ligger vi betydligt längre. Under tidigare S regering fanns sparade medel som gjorde effekten betydligt mildare av pandemin. Rödgröna har alltså inte slarvat med skattemedlen. Carolin skulle kunna redogöra i fakta vad hon anser är slarv. Hur ser du Carolin på skattesänkningarna för de som redan har… det är ett antal miljarder och samma när det gäller vinster i skolsektorn…,