Stå upp för svenska värderingar gentemot Turkiets
I en tid när det är bråkigt mellan Sverige och Turkiet är det viktigt att komma håg att skillnaderna mellan länderna är stora. Det är värt att ta kampen för frihet tolerans och demokrati.
Bara 13 procent av världens befolkning bor i demokratier. 70 procent av världens befolkning lever nu i diktaturer, enligt Varieties of Democracy-institutet. De har i åratal varnat för en demokratisk tillbakagång i världen. 2012 fanns det 42 liberala demokratier, 2021 fanns bara 34. “Tendenserna är att autokratiska ledare har blivit allt djärvare och inte bryr om vad andra tycker.”
Vår tillvaro är inte självklar, och inget vi bör ta för givet. Här tycker många att folk får vara binära, tro på vad de vill, rösta i val och så vidare. Men auktoritära krafter tänker inte som vi. De vill inte värna om individuella rättigheter, öppenhet och självstyre. De vill bestämma – och tycker att vi ska lyda.
Vi kommer helt enkelt inte att kunna andas om diktatorer får inflytande här också. Därför finns ett värde att synliggöra hur människor i andra länder tänker, och hur annorlunda deras värderingar är. Detta i syfte att börja brandtala, tacka och vakta våra värderingsgränser. När Turkiet pressar oss kommer de från ett annat håll, och att kompromissa för mycket är fel väg att gå.
Sverige toppar idag V-dems lista. Turkiet ligger på plats 143. Bland de allra längst ner. “Toxic levels of political polarization developed in Turkey after President Recep Tayyip Erdoğan and the AKP came to power in 2002.”
Vad händer i framtiden om vi är för naiva, godtrogna eller dumsnälla?
World Values Survey har gjort gedigna studier av människors värderingar. Jag har gått igenom svaren, och jämfört Sverige och Turkiet. Här är ett axplock. Visst finns undantag såklart men de generella dragen är ändå relevanta att diskutera.
På frågan om vilka de svarande nämnde att de inte skulle vilja ha som granne var svaren väldigt olika mellan Sverige och Turkiet. Så stor andel nämnde folk av en annan ras: 3 – 36. Immigranter: 3 – 30. Homosexuella 4 – 85. Människor av en annan religion 4 – 37. Ogifta par 0 – 65.
En stor andel turkar ville alltså INTE bo granne med varken homosexuella eller ogifta. Inte särskilt välkomnande…
Synen på religion är brutalt olika. På frågan om man litade på människor med en annan religion svarade 75 procent av svenskarna att de gjorde det, men bara 35 procent av turkarna. I Turkiet är religion viktigt att lära barnen; 40 procent anser det, jämfört med bara 4 i Sverige.
På frågan om vem som har rätt när vetenskapen och religionen är oense, svarade 70 procent i Turkiet att det var religionen som vann. I Sverige svarade bara 7 procent så. 76 procent tyckte att den enda accepterade religionen var deras egen. I Sverige 7 procent.
Även jämställdhetssynen skiljde sig. Så stor andel höll med om dessa påståenden i Sverige och Turkiet:
· När mammor jobbar lider barnen: 32 – 67
· Män blir bättre politiska ledare 11 – 68
· Män blir bättre företagsledare: 8 – 64
Har kvinnor samma rättigheter som män. Jajemen sa 81,4 i Sverige men bara 36,4 i Turkiet.
Demokrati, då? Helt olika syn där med.
Är det bra att ha en stark ledare som inte behöver bry sig om parlamentet eller val, frågade WVS? 26 procent av svenskarna tyckte att det var väldigt eller ganska bra, vilket ju är förvånansvärt högt, men i Turkiet var det 50 procent. På frågan: Är det bra att armén styr? 9 procent vs 27. Bra att ha ett demokratiskt system? 93 vs 83.
Är det definitionen av demokrati att folk väljer sina ledare i fria val? 75 procent av svenskarna ansåg att det var viktigt, var det bara 42 procent av turkarna som tyckte så. Är det demokrati att religiösa ledare tyder lagarna? Nix sa 66 procent av svenskarna, men bara 18 procent av turkarna. Ska armén ta över om regeringen är inkompetent? 59 vs 27.
Är det viktigt för dig att bo i ett land som styrs demokratiskt? Ja sa 74 procent här och bara 38 procent i Turkiet.
Vad kan accepteras? 78 procent av turkarna ansåg att homosexualitet aldrig kan accepteras. I Sverige var det i stället tvärtom – 59 procent som svarade alltid. Toleransen i Turkiet är låg även på andra områden. Så många kunde aldrig acceptera följande: abort – 66 procent, skilsmässa 50 procent och sex före äktenskapet 77 procent.
Där är man dömande. Här tillåtande. Skillnaderna är stora.
Nog ska vi försöka gå med i Nato. Men vi ska också komma ihåg vem vi förhandlar med. När de fördömer koranbrännande ska vi inte haka på.
Carolin Dahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Tusen tack för gåvor. En tia eller femma - allt tas emot med djup tacksamhet 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag. Tack vare era gåvor kan jag fortsätta gräva, informera och påverka.
⭐️ Bankgiro 5355-7716
💥 Swish: 0704133444
☀️ Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
Vi borde kunna vänta ut Erdogan. Han lär aldrig godkänna vårt medlemskap utan vi måste vänta på hans efterträdare. Tills dess klarar vi oss nog med de säkerhetsgarantier vi redan fått.