Sverige var ett renoveringsobjekt när Kristersson tog över
Socialdemokraterna lämnade över ett land i förfall efter sina åtta år. Nu lider vi alla av det och det är lätt att förstå att väljarna är besvikna. Men att återgå till S vore att förvärra läget.
Ardalan Shekarabi (S) sa i Aktuellt häromdagen att ”Det måste bli ett slut på den politiska pajkastningen nu. Vi måste samla hela vår nation i kampen mot gängkriminaliteten”. Politiker behövde ta ansvar, menade han. ”Vi kan inte stå och skylla på varandra. Låt oss lägga undan prestigen.”
Plötsligt ska vi alltså alla sätta oss i ringen och låtsas vara överens?
Minns du när den rödgröna regeringen 2019 kickade igång samtal om gängkriminaliten men vägrade låta Sverigedemokraterna delta? Minns du hur partisekreteraren Tobias Baudin i somras sa: ”På över 50 år har vi inte haft en regering som gjort så lite som den här regeringen har gjort. Det är förkastligt”. Han fortsatte: ”Var är den där rivstarten mot gängkriminaliteten? Nu måste Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer vakna. Det är dags att börja regera.”
Shekarabis löfte om att sluta kasta paj ljuder falskt.
Morgan Johansson (S) skyllde nyligen företagskonkurser på högerregeringen. Mikael Damberg (S) försökte skylla den låga tillväxten på den, trots att Sverige hade lägst tillväxt i EU redan sommaren 2022 – när S styrde.
Shekarabi, Baudin, Johansson och Damberg satt på händerna vid sin tid vid makten. S röstade nej till en rad förslag från högern i riksdagen. Gick bara med på en halv reduktion av straffrabatten. Stoppade straffskärpningar. Ignorerade att polistätheten var exceptionellt låg. Nonchalerade bristen på fängelseplatser. Ville inte ge polisen alla verktyg de ville ha. Undvek att se en koppling till omfattande migration och misskött integration. S lovade i många år att minska sekretessen mellan myndigheter. Men det landade i en utredning. Och sedan en utredning till.
Resultat: Invandringen fortsatte, brottsligheten ökade.
Sedan maktskiftet har Ulf Kristerssons (M) regering satt igång med sitt arbete. Det går självklart inte genom ett trollslag att ändra lagar i ett civiliserat, demokratiskt land. Vi får ge oss till tåls. Men det händer saker.
I budgeten ökade regeringen anslagen till rättsväsendet med nästan fem miljarder kronor.
1 juli skärptes straffen för olaga tvång, olaga hot, tvång och utpressning. Det är numera olagligt att involvera minderåriga i kriminalitet.
Sedan 1 oktober har polisen utökad rätt att använda hemliga tvångsmedel även i förebyggande syfte.
Från april kommer sannolikt en lag om dubbla straff för grova vapenbrott att träda i kraft.
Och mer är på gång. På tisdagen aviserades en snabbutredning om kamerabevakning och att ge polisen möjlighet att använda AI-teknik för ansiktsigenkänning.
Det pågår en utredning om anonyma vittnen, en om visitationszoner och en om skärpta regler för unga, inklusive översyn av straffrabatten. I somras tillsattes en utredning som ska se över straffskalor, i syfte att de ska spegla brottens allvar.
S brukar skälla på högern för att inte tänka på förebyggande insatser. Detta är fel. Skillnaden är att Tidöpartierna inte tror att det räcker att slussa in mer pengar i verksamheter. Tuffare regler i skolan och krav på arbetslösa är förebyggande. Regeringen har även beslutat öka tillgången till föräldrastöd, samt sänkt åldersgränsen för öppna insatser utan samtycke till barn.
I veckan kom en dyster undersökning i Ekot. Hela 70 procent ansåg att regeringen gör ett ganska eller mycket dåligt jobb med brottsbekämpning och kriminalitet.
Det är ju inte toppen, men frågan är om folk tror att S hade lyckats bättre efter att ha byggt upp problemen under lång tid… Alliansen är inte oskyldig, med sin ebo-lag och öppna hjärta. Men vänstern bär tyngst skuld.
Rädslan för att peka ut invandringen som orsak har gjort att bekymren hopat sig. Oviljan att bestraffa brottslingar har gett kriminella makt. Generositet har kostat. Öppna hjärtan har krossats.
Nu sker förändring, men det tar tid att renovera ett folkhem som lämnats att förfalla.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Klarsynt
Ja, det är dags att börja bli "impad" av Kristersson/Strömmer! Jag hör till de borgerliga väljare som blev besvikna när statliga skatten inte sänktes eller rent av försvann, skatten på ISK-kontot inte sänktes, inget gjordes för att underlätta regelbördan för småföretagare..... Men jag kan svälja det, med tanke på alla kraftansträngningar som nya regeringen gör nu för att försöka vända utvecklingen i gamla Svedala.