Sverigedemokraterna är inte uträknade
Många jublade över att SD minskade i ett val för första gången på 30 år. Men detta kan vara ett litet gupp i vägen.
Moderaterna blev ganska mycket större än Sverigedemokraterna i EU-valet (17,6 vs 13,2). Det fick många att pusta ut. Jag var själv ganska lättad, eftersom den senaste tidens rabalder visade att SD inte är mogna en regeringsplats än. Frågan är om partiet ens vill ta ansvaret.
Men tro inte att detta är början på slutet för SD.
Anledningen till att partiet backade i procent verkar vara att många potentiella väljare inte gick och röstade. I opinionsundersökningarna inför EU-valet låg SD på cirka 17-18 procent. 21 procent säger att de skulle rösta på SD i riksdagsvalet, enligt Poll of polls.
I mätningar från GP/Novus visade det sig också att Sverigedemokraterna låg i topp i tre av fem av väljarnas viktigaste frågor, så politiken verkar inte vara det som avskräckt.
En ögonöppnare var resultaten från skolvalet som kom i veckan. Där var SD allra störst, med nästan 25 procent av rösterna. Moderaterna kom tvåa med nästan 24 procent, medan S bara drygt 18 procent av 87 000 högstadie- och gymnasieelever.
Det är intressant att SD lockar så många unga. Tonåringarna har inte samma stigma kring att rösta på partiet. För dem är SD en mer neutral spelare i partiväsendet, ett parti bland andra. Sverigedemokrater är aktiva i de sociala medier som unga använder, och knyter an på ett annat sätt än de traditionella partiernas supertrista affischer med beigt ansikte + slogan.
Det har skett ett skifte i maktbalansen inom högerblocket bland de unga.
I skolvalet inför riksdagsvalet 2022 låg M högre, med ca 27 procent, och SD fick ca 21. De rödgröna var inte särskilt populära. S+V+MP fick ca 29. Plussar man på C blev det nästan 37. Inte nog för att vinna över högern.
I förra EU-valet fick SD bara 12,6 procent. Det vill säga hälften så stor andel som nu. Då var M fortfarande störst och de rödgröna mindre. MP var dock stora med drygt 16 procent.
I riksdagsvalet 2018 låg SD på 15,5 och M på cirka 21 i skolvalet.
Det kan svänga snabbt, såklart. Unga är under utveckling, och formar värderingar och åsikter alltmedan de kliver ut i vuxenvärlden. Enskilda händelser och personer kan styra. Men att SD går om M är viktigt att notera. Moderaterna kanske känner segerns sötma just nu, i sommartid, men i politikens årstider kan det snart vara vinter igen.
Om den unga generationen sätter tonen har M en fajt om statsministerposten framför sig.
I Ungdomsbarometerns mätningar svarar unga 15-24 år att de prioriterar dagliga orosmoment och trygghet över långsiktiga samhällsfrågor. Färre upplever att livet är tryggt. Andelen sjönk från 71 till 58 procent mellan 2021 och 2023.
Det kan spela SD i händerna. De målar sällan upp någon svulstig drömbild. Deras ideologi är oklar, medan sakfrågor här och nu dominerar. Moderaternas komplexa tal om dynamiska effekter, frihandel och filosofiska resonemang om fri invandring som ideal kan vara svårare för de unga att ta till sig. Inte heller klimatfrågan har längre samma dragkraft. När M kompromissar säger SD vad de vill. Punkt. Det kan framstå som attraktivt
Trenden verkar vara inåtvänd. Vänner, familj och den egna ekonomin blir viktigare, enligt Ungdomsbarometern. Fler än hälften anser att det viktigaste för dem nu är att tjäna pengar.
Det är härligt att läsa att den unga generationen inser att de behöver inkomster för ett liv i frihet och självständighet. Då blir de uppmärksamma på att skatterna är absurt höga och att tillväxt är toppen, vilket banar väg för högerblocket.
Men vem som ska toppa ett sådant är ännu ovisst.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Statsvetare och journalist
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Mitt passion project Life - You got this - love life coach
Se skolvalsresultaten här
Se min kommentera valet i Aftonbladet tv