Tondövt av Kristersson att ordna skattefinansierat partaj
Eliten ska fira statsministerns 60-årsfest på årets fattigaste dag. Det gynnar inte regeringen eller högern. Tvärtom.
Den 24 januari bjuder Ulf Kristersson (M) in 364 personer till Rosenbad för att dessa ska skåla för statsministerns jämna födelsedag.
Du och jag betalar.
Ingen berättar vad det kostar, så det är omöjligt att räkna ut hur många timmar en undersköterska tvingas jobba för att betala för festen. Bristen på transparens gör att det vänder sig i magen.
Mingel i sig är inte fel
Mingel och fester kan absolut fylla ett syfte. Det är bra att människor möts i mjukare miljöer. Konflikter kan lösas lättare när man känner varandra privat, och den aggressiva polariseringen minska. Till Kristerssons kalas bjuds höga chefer från myndigheter och näringsliv samt politiker. Deras framtida samarbeten kan vinna på att de tar ett glas tillsammans.
Men det måste finnas gränser.
I ett oerhört svårt läge är det helt fel signal att ordna jättefest för våra pengar. Sveriges befolkning känner oro över räntor, elräkningar, bensinpriser, krympande besparingar och superdyra matkassar. Det blir fel att landets ledare samtidigt låter eliten partaja loss för våra pengar. När man själv sippar på ett billigt bag-in-box-vin flödar det i toppskiktets glas.
Fattar inte statsministerns strateger och rådgivare hur tokigt det är? Har de blivit så förhöjda tack vare finfina löner och villkor att de tappat markkontakten? Det verkar inte bättre.
Verkar hjärtlös
Kristersson borde tvingas betala ut egen ficka. I somras höjdes hans lön till 191 000 kronor i månaden. En ökning med 3,8 procent. Han höll visserligen ett privat partaj i helgen, som han tydligen stod för. Bra så. Vad han gör på sin fritid är hans ensak. Klart att han ska få ha fest.
Men den storslagna festen 24 januari – på årets fattigaste dag för många av oss – borde ha ställts in. Alternativt kunde Kristersson ha ordnat kalas på några serviceboenden eller för hemlösa. Han kunde ha visat empati i stället för att framstå som hjärtlös.
Vi får höjd skatt
För samtidigt som han låter oss betala för höjdarnas snittar ökar politikerna våra utgifter. Vid årsskiftet höjdes skatten på el, alkohol och sparande. I kommunerna ser vi den högsta höjningen av skattesatsen på nio år, enligt SCB. I regionerna höjs skattesatsen i genomsnitt med 10 öre, och i kommunerna med drygt tre.
Antalet skuldsatta har ökat i hela landet och i alla åldersgrupper, meddelande Kronofogden i veckan. Den relativa fattigdomen är rekordhög. Antalet vräkningar går upp.
M:s varumärke skadas
Från Moderaterna låter det ofta som att man stenhårt står på skattebetalarnas sida – emot slöseri och slarv. Särskilt i tuffa tider borde högern värna den linjen. Att skippa kalaset hade varit varumärkesstrategiskt smartare, men framför allt moraliskt riktigt.
Nu visar statsministern att vi inte sitter i samma båt när det blåser. Han åker stabilt lyxyacht medan du och jag guppar omkring i gummibåt. Vågorna slår sönder våra ekonomier och drömmar. Jag mår illa av turbulensen.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Statsvetare och journalist
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Du har helt rätt. Det partiet har jag röstat på sedan jag fyllde 18 år. Boman var chef. Men nu är det slut. Som Du skriver visar partiet på dåligt omdöme. Dessutom har dom nytt rekord i höjda skatter trotts att dom påstår att dom slåss för sänkta skatter. Dom har den mest korkade finansminister som tror att hon ensam ansvarar för inflationen och därför inte kan göra något med ekonomin. Hon tror att alla beslut är negativa för. Inflationen trotts att det är tvärt om. T.ex. isk skatten som skulle stimulera sparande, skattten på el som skulle underlätta för hushållen och näringsidkare.Den har höjts med 20%.
Det räcker nu
Björn Ugander
Har inte Rosenbad måhända alltid haft ett utgiftskonto för interna festligheter? Oavsett detta, en obligatorisk redovisning av utgifterna skulle sitta fint hos allmänheten.