Högern satsar mer än vänstern på förebyggande insatser mot brott
Vänstern pratar om förebyggande insatser. Men när de själva styrde satsades långt ifrån nog och socialtjänsten fick inte de verktyg de behövde.
Från vänster upprepas narrativet att högern bara satsar på repressiva åtgärder, medan vänstern är mjukisar som tänker på förebyggande insatser.
Anders Lindberg från Aftonbladet sa exempelvis när vi möttes i panel i Godmorgon, Världen, att regeringen drar ner på skola och socialtjänsten i budget, vilket betyder att det förebyggande arbetet att minska.
Men det stämmer inte. Det är rentav lögn.
Ulf Kristerssons regering ser till att det kommer en ny socialtjänstlag som träder i kraft 2025. I samband med det höjs anslagen till socialtjänsten, med 11,2 miljarder 2025 och 2,2 miljarder årligen 2026-2028. Dessutom läggs 200 miljoner under 2023 på en kompetens- och bemanningssatsning.
Nog satsar högern på förebyggande arbete. Nu kanske det äntligen blir ordning efter åtta år av rödgrönt vanstyre.
Poliser har varnat för vad som händer när polis och socialtjänst inte har rätt att samarbeta närmare. S-regeringen slopade inte sekretess mellan myndigheter. Hur många liv som förstörts som konsekvens vet ingen.
Bara de senaste veckorna har nyheterna rapporterat om allvarliga missförhållanden. Skolan och anhöriga till en 16-åring larmade vid fyra tillfällen och hoppades få honom tvångsomhändertagen. Ändå lyssnade inte de ansvariga. Till slut sköt 16-åringen ihjäl en annan kille.
Det kom även varningar till socialtjänsten om den 17-åring som sköt polisen Andreas Danman till döds. Det hade framkommit att han blivit ombedd att utföra knivdåd. Ändå tyckte inte ansvariga socialsekreterare att 17-åringen behövde omhändertas. Vid tre tillfällen sa de nej. Det avslöjade Kaliber.
En av orsakerna till misstag kan vara personalens kompetens och arbetssituation. Bemanningen inom socialtjänsten fungerar nämligen inte alls, och löstes verkligen inte av varken Stefan Löfven (S) eller Magdalena Andersson (S).
Det har larmats länge om problem med låg kompetens, samt rättsosäkra bedömningar vid omhändertaganden. Facken har i åratal klagat på löner och arbetsvillkor och brist på karriärvägar.
Redan 2019 varnade Akademikerförbundet SSR för att många kommuner har haft svårt att rekrytera. Beräkningarna gällde några år tillbaka, så det hade pågått en tid. Vid en mätning 2017 hade 30 procent av socialsekreterarna slutat det senaste året.
Det blev alltså inte bättre även om de rödgröna styrde, så deras prat om vikten av förebyggande insatser klingar falskt.
När SVT granskade 2022, hade mellan omkring var femte och var tredje socialsekreterare inom barn- och ungdomsenheterna sagt upp sig det senaste året, i Stockholm, Malmö och Göteborg.
I januari visade en granskning att två av tre kommuner anlitar konsulter i socialtjänsten för att hantera bristen, för miljonbelopp.
Allt detta påverkar naturligtvis både kontinuiteten och det förebyggande arbetet.
2022 rapporterade Ivo om brister i 60 procent av socialtjänstens barn- och ungdomsärenden. Sju procent av socialsekreterarna uppgav i en undersökning från SSR att det fanns fall där de undvikit tvångsomhändertagande av barn på grund av hot eller rädsla. 37 procent hade blivit utsatta för hot och/eller våld under en tvåårsperiod.
Otrygghet följer i spåren av hur de rödgröna misskött verksamheten.
I år kom en rapport från Vision, i vilken åtta av tio socialchefer bedömde att det var svårt att rekrytera personal, och en femtedel rekryterar personal som saknar kompetens.
Detta oroade sig Aftonbladets ledare över. Utan hänvisning till att problemen var ärvda från de rödgröna.
Det handlar dock inte bara om pengar, eller antal socialsekreterare. Viktigast är hur de jobbar. Tyvärr kan personalen på socialtjänsterna ha fel approach när de möter grovt kriminella. ”Många tror att det räcker med förståelse och att vara snäll”, sa Michael Tärnfalk, som ska utreda hur socionomer kan lära sig mer om grovt kriminella ungdomar.
Den utredningen tillsattes av Ulf Kristerssons regering i augusti.
Trots att den har behövts under förtvivlat lång tid.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Övriga förebyggande satsningar:
Regeringen lägger 400 mkr på utökat föräldraskapsstöd, för att stärka föräldraansvaret och att barn och familjer som befinner sig i riskzonen för att dras in i kriminalitet ska få bättre stöd och hjälp från samhället.
Regeringen lägger 484 mkr för att alla barn i behov av placering enligt LVU också ska få det. Därför fortsätter regeringen förlängningen av subventionen av kommunernas kostnader för placering av barn och unga.
Regeringen lägger 250 mkr på skolsociala team, för att bland annat bidra till trygghet och studiero, öka närvaron för eleverna och förbättra samverkan mellan skola och socialtjänst.
Nästan det sorgligaste bland allt detta är svenska folket, som bara gör ner regeringen mer och mer och sväljer allt Andersson & Co häver ur sig - ivrigt påhejade av vänstermedia, som vi ovanpå allt annat är tvingade att betala till, samt diverse "kändisars" uttalanden.