Säg nej till nya EU-stöd i kris
Länder i syd och öst vill ha stöd från oss rikare länder - denna gång för att hantera energikrisen. Det blev nej till pengar i veckan, men önskemålet är i sig rätt fräckt mot oss som också kämpar.
Tacksam för gåvor.💥 Swish: 0704133444 ⭐️ Bankgiro 5355-7716
Det är värdefullt att ha tillgång till EU:s inre marknad; totalt ger det Sverige cirka 300 miljarder per år. I relation till sådana positiva jättesummor kanske vi kan finna oss i att betala mer i bidrag än vi får tillbaka.
Men det måste finnas gränser.
För något år sen beslutade EU-länderna att skapa en fond om 750 miljarder euro. Denna fantasisumma delas ut som lån och bidrag för att länder ska återhämta sig efter pandemin. Sverige skickar 150 miljoner och får 34. EU-länderna skuldsätts till 2058.
Bisarrt nog tyckte de som får av oss inte att det skulle ställas några villkor. Spanien ville ha bidrag rakt av. Det kändes girigt.
Och nu är det dags igen. Länder i öst och syd kräver än en gång stöd – denna gång för att hantera energikrisen.
På EU-toppmötet i veckan sa länderna tack och lov nej till att hjälpa ekonomiskt svaga medlemsländer. I stället ska befintliga EU-medel användas i vinter.
Sverige röstade sunt. ”De medel som finns tillgängliga är tillräckliga”, sa Ulf Kristersson (M) i EU-nämnden. Det skulle inte bli tal om några nya EU-lån med gemensam upplåning. Magdalena Andersson (S) sa nej till nya lån tidigare i oktober.
Men risken är att vi till slut blir överkörda, eller att fler partier viker sig när det vädjande pratas om ”solidaritet”.
Bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade ju nej till beslutet om en corona-fond förra året. Moderaterna uttryckte visserligen kritik. ”I det här förslaget ska svenska skattebetalare vara med och betala av på Italiens och Greklands statsskuld. Det är inte rimligt”, sa Elisabeth Svantesson (M) till TT. Men sen valde M bara att reservera sig, ihop med KD.
Och även om vi, Nederländerna, Österrike och Danmark stretade emot vann vi inte förra året. Initiativtagarna Tyskland och Frankrike fick som de ville.
Vi kan förlora igen. Ett tu tre lyckas de.
I stället för att slött ge till de som har behov i stunden bör EU vara tuffare mot de ekonomiskt svaga medlemmarna. Kan de till exempel inte lära sig att hushålla i stället för att kräva att vi räddar dem?
Vi har skött vår ekonomi någorlunda. Många länder i syd har inte gjort detsamma.
EU-kommissionen har tidigare prickat bland andra Italien, Spanien och Frankrike för att ha brutit mot eurozonens budgetregler. Grekland hade 2020 en statsskuld på över 205,6 procent av BNP. Italien 155,6. Sveriges var cirka 40.
Många länder har heller inte budgeterat väl, utan haft underskott. 2020 låg Sverige på minus 3 procent. Spanien hade hela 11 procent. I Frankrike är pensionsåldern 62 år. Momsen är lägre än vår i alla andra länder än Kroatien och Ungern. Skattetrycket här är långt högre än i andra länder. Sverige har 42,6. Spanien 36,6. Portugal 34,8.
Mer pengar dras från din inkomst. Maten kostar mer.
Det är orättvist när EU-länder ger fördelar i form av låg skatt eller tidig pension till sina medborgare, men sen låter andra betala stöd i kris. Varför ska våra äldre få lägre pension för att slovakernas pensionsregler ska vara generösa?
Dessutom har många EU-länder problem med korruption. ”EU:s otillräckliga kontrollsystem i kombination med nya stora pengaflöden kan leda till ännu mer fusk och göda korruption”, varnade journalisten Annika Ström Melin i DN 2021.
Tacksam för gåvor.💥 Swish: 0704133444
Nuläget är att alltså att EU-länderna efter toppmötet i veckan landade i “gemensamma europeiska lösningar”. Vad det nu betyder… ”En ganska typisk EU-formulering som ger möjlighet till olika tolkning”, konstaterade P1:s reporter.
Faran är således inte över.
Vi måste kämpa emot. Annars finns risk att de svaga länderna vänjer sig vid att kunna komma och kräva vid alla kriser framöver. Det skulle missgynna harmonin när vi andra blir utnyttjade.
Det skadar EU-samarbetet när folk som sparar måste betala för dem som slösar och slarvar.
Carolin Dahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Tusen tack för minsta lilla gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag. Tack vare era gåvor kan jag fortsätta gräva, informera och påverka.
⭐️ Bankgiro 5355-7716
💥 Swish: 0704133444
☀️ Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
Flickorna Spara och Slösa, som man fick läsa om i skolan på 50-talet, rättesnören som har blivit omoderna. Det sättet att vara rädd om sina pengar borde gälla mer än hushållsekonomin. Det enda parti som förespråkar "Stoppa skatteslöseriet" är MED. Tänk vilken bra ekonomi vi hade kunnat ha inom landet och även på EU-nivå om våra politiker hade varit mer försiktiga med vår gemensamma plånbok. Jag tänker ofta på vad en banktjänsteman berättade för mig om två bankkunder. Två äldre damer behövde till slut bo på ålderdomshem. Den ena hade satt alla sina pengar i sitt hus genom att reparera det kontinuerligt. Den andra hade spenderat vad hon hade på utlandsresor. Satt sprätt på allt och inte sparat något. På ålderns höst fick damen med huset stå för alla kostnader på hemmet: hyra, vård, mat. Damen som rest upp sina pengar fick hjälp av samhället till de utgifterna. Summa summarum, man blir inte premierad för att man är sparsam.