Vilket Sverige får vi i framtiden?
Kravlöshet. Slapphet. Naivitet. Unga som lider av psykisk ohälsa, inte klarar skolan eller vill jobba. Mängder av arbetslösa utrikesfödda. Barn som rånar, bedrar och mördar. Vart är vi på väg?
”NEJ, SLUTA MED DET!”, röt en man på caféet jag jobbade på. Han tillrättavisade sin son som hade bitit ett annat barn. Pojken löd och skämdes.
Jag njöt och tänkte att ”än finns det hopp”.
Tyvärr har vi hört alldeles för mycket om obegriplig slapphet gentemot barn. Vi har hört larm om föräldrar som inte uppfostrar, och om barn som driver omkring som konsekvens. Spränger raketer i ansiktet på folk. Kastar sten på poliser. Våldtar och förnedringsrånar.
Och vi har hört om lågaffektivt bemötande, det vill säga den metod som byråkraterna i skolvärlden infekterat eleverna med.
En lärare stängdes av eftersom han inte hade agerat i enlighet med metoden. Han hade tagit en elev i armen för att föra ut honom ur klassrummet, eftersom killen vägrade lämna ifrån sig sin surfplatta.
Psykologen Bo Hejlskov Elvén sa till SVT att läraren i stället skulle ha låtit eleven fortsätta använda paddan i fem minuter till.
Jomenvisst.
Läs min artikel om lågaffektivt bemötande från 2019.
HVB-hem, LSS-boenden och polisen har betalat dyrt för att lära sig denna mesiga metod. Enligt Anna Dahlberg i Expressen kostar han 62 000 kronor per dag, plus omkostnader.
Hur många barns skolgång går förlorad när bråkstakar tillåts stjäla tid från lektionerna på grund av metoden? Och hur många bråkstakar lär sig att hot går hem?
Sex av tio lärare avstår från att ingripa mot ordningsstörningar i klassrummet av rädsla för att bli anmälda, enligt en rapport från Lärarförbundet. Barn längtar efter studiero. Deras hjärnor vill lära, men lektionerna slösas bort.
Samma slapphet råder på HVB- och SiS-hem.
Dahlberg beskrev hur personal på HVB-hem inte får leta efter knark eller ta ifrån barnen mobiler eller datorer. ”Det är till och med förbjudet att låsa in barnens knivar (!) Det är ju deras personliga egendom.”
Jag skrev för ett par år sedan om att omhändertagna på SiS-hem får behålla sina mobiler och internet utan övervakning, därför att barnkonventionen ger dem rätten.
Vi ser hur brottsligheten går allt längre ner i åldrarna. Det brukade ojas över att 14-åringar begått grova brott. Nu handlar det om 8-9-åringar som kränker.
Enligt Brottsförebyggande rådet minskade rån mot unga med över 40 procent jämfört med 2019. Men då ska vi komma ihåg att dessa mer än fördubblades 2015-2019.
En polis förklarade nedgången 2022 att många unga i stället ägnade sig åt bedrägerier mot äldre, eftersom straffvärdet var lägre.
Konsekvensen med den snällismen från rättssystemet är nyheten på Ekot: ”Kraftig ökning av bedrägerier mot äldre”.
Stackars äldre berövas sina besparingar. Samvetslösa skurkar snor från dessa människor som byggt landet, med flit, plikt, empati och solidaritet.
Bakom denna verklighet ligger flera faktorer. Brist på tidiga insatser när barn är på väg att hamna snett. Låga straff. En skola utan disciplin. Kravlöshet.
På arbetsmarknaden ser vi hur stora grupper i arbetsför ålder går arbetslösa. Detta samtidigt som radion rapporterar att företag i norr tvingas söka sig till utomeuropeiska länder för att få arbetskraft.
Hur är det möjligt? Jag har tjatat i ett decennium om att den som inte har utbildning och lever på bidrag måste tvingas att plugga, gärna till bristyrken. Att det går att tacka nej och i stället ligga på soffan är brutalt elakt mot andra arbetande svenskar.
Fattigdomen som följer av att folk inte har jobb är ju farlig i sig.
Det blir också allt viktigare för unga ”att känna mindre krav”, enligt Kairos Future. 56 procent av svenskarna sa att deras största intresse är att ”göra ingenting”.
Oviljan att jobba hänger kanske ihop med de allt högre samhällskostnaderna för sjukskrivning. Allt större andel rör psykiska diagnoser, och dessa är svåra att både bevisa och säga emot. Nästan hälften av 15-åringarna har återkommande psykosomatiska besvär. Kommer de att kunna jobba sen?
Skolresultaten sjunker. Många nyanlända misslyckas. Generös modersmålsundervisning gör ju inte saken bättre.
Vad händer med vårt land på lång sikt om detta får fortsätta? Vem ska vårda oss på sjukhusen? Vem betalar för pension och hemtjänst?
Nu har vi en regering som vill förändra, men frågan är om uppgiften är för stor för att lösa snabbt nog.
Risken är att väljarna återigen röstar fram de rödgröna när resultaten av förbättringar inte kommer som via ett trollslag. SD-avsky eller ängslighet kan leda till motstånd; vi som i åratal har larmat och varnat har ju misstänkliggjorts och kallats populister.
Sverige har potential att fortsätta vara ett starkt, rikt land med friska företag och innovativa människor. Men det krävs en del jobb.
Vänsterförslag bör inte hanteras lågaffektivt. Vad gäller slarv, slapphet och slöseri ska vi ryta som mannen på caféet: ”NEJ, SLUTA MED DET”. Dina bett lämnar sår. Infekterade sår.
Carolin Dahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
Twitter
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Tusen tack för minsta lilla gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag. Tack vare era gåvor kan jag fortsätta gräva, informera och påverka.
⭐️ Bankgiro 5355-7716
💥 Swish: 0704133444
☀️ Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
Lågaffektivt är inte samma som att inte säga ifrån .Läs på lite bättre
Orkade inte läsa färdigt. Hur dum får man vara. Det vore intressant att höra om hans uppväxt.
Just nu har jag gått på kurs med min hund. En utmärkt skola för dem som skall jobba med barn och unga. Få 12 helt olika hundar att fungera ihop. Lågaffektivt.....