Ynkligt att låta välfärdstjuvar komma undan
Vissa kommuner slutar polisanmäla bidragsbrott. Det är pinsamt om byråkrater struntar i stölder av pengar som ska gå till sjuka. Att polisen inte utreder är ingen ursäkt för att slippa anmäla.
Vissa kommuner har slutat anmäla misstänkta bidragsbrott, eftersom polisutredningarna ofta läggs ner, rapporterade SKR i veckan. Sex av tio kommuner anmälde inte ett enda bidragsbrott 2022, enligt Brå.
Det är självklart viktigt att pressa polisen till att hantera bidragsbrotten seriöst. Men att förvärra situationen genom att trotsigt strunta i att anmäla rofferi – som drabbar sjuka och behövande – är ett svek mot oss skattebetalare.
”Det är allvarligt”, röt finansminister Elisabeth Svantesson (M). Hon sa till TT att det skickar helt fel signaler om det offentliga backar och inte anmäler när det fuskas.
Helt rätt. Varje snedsteg bör anmälas. Om skurkarna inte hamnar i registren underlättas deras brottsliga gärningar i framtiden. Vi säger indirekt: Kör på!
Det vore fatalt.
Men ett ännu viktigare mål för makthavarna är att se till att brott inte ens kan begås. De rödgröna gjorde dessvärre inte nog, trots åratal av varningar om att bidragskriminaliteten växte på grund av att det är lätt att komma undan.
I höstas rapporterades det i Aktuellt yrvaket ”Välfärdssystemen och vården är under attack av de kriminella gängen”.
Men det var ingen nyhet att giriga gäng kan leva gott på våra skattepengar.
2015 sände P1 ett reportage med titeln: ”Välfärdsbedrägerier är organiserade brottslighetens nya guldgruva”.
Sommaren 2016 rapporterade Ekot: ”Bedrägerier för miljarder inom välfärden – åtgärder dröjer”. Då hade en utredning satts igång, som skulle komma med förslag 2017. Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen satt som på nålar och ville ha förändringar snabbare. Framför allt ville de få dela information med varandra.
Dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) var bekymrad. ”Det har varit en allmän slapphet under ett antal år. Ibland har man skapat olika ersättningar och stöd och så har man inte följt upp det”, sa han.
Och fortsatte han slappa. Sekretessen fick vara kvar.
2017 kom en utredning som aviserade att kriminella roffar åt sig av välfärdsresurserna. ”Det går snabbt att komma över mycket pengar, och risken att upptäckas är låg”, konstaterade utredaren Lars Erik Lövdén. ”Vi ser på ett tydligt sätt att den kvalificerade brottsligheten och gängkriminaliteten har gjort intåg i välfärdssektorn.”
Riksrevisionen och Ekonomistyrningsverket hade bedömt att den organiserade brottsligheten kunde komma åt 10–20 miljarder kronor varje år.
Morgan Johansson (S) var upprörd även då. För sju år sen. Men sekretessen fick vara kvar.
2019 kom en lägesbild från 12 myndigheter, som larmade om att den organiserade brottsligheten i allt större utsträckning riktar in sig på välfärdsbrott.
Johansson (S) tillsatte ett par utredningar om sekretessen.
2022 släppte Brå en rapport där man pekade på att kommuner och regioner ofta saknar metoder för att upptäcka allvarlig välfärdsbrottslighet.
Ett nätverk mellan regionerna bildades för att hantera välfärdsbrott, men i höstas var bara varannan region med.
I höstas sa SKR: ”Man har inte riktigt haft koll hur välfärdsbrotten tagit sig uttryck eller i vilken omfattning”.
Va? Efter alla år av larm och varningar har de alltså ändå inte skaffat sig koll. Pinsamt, minst sagt.
Högerregeringen gör nu äntligen det enklare för myndigheter, kommuner och a-kassor att dela information. Den nya lagen ska vara på plats i sommar.
Men det är nästan ett decennium för sent. Och nio år sedan Socialdemokraternas Morgan Johansson (S) skrev att: ”Regeringen föreslår att sekretesslagstiftningen ändras så att det ska vara regel snarare än undantag att myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet delar information mellan sig när de bedömer att det kan vara till nytta i arbetet.”
Tick tack. Klockan tickade.
Eller var det en bomb?
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Statsvetare och journalist
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag. Tipsa gärna om saker att skriva om.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Mitt passion project Life - You got this - love life coach
Bidragsbrott borde behandlas likt skattebrott. Jag ser mer allvarligt på Bidragsbrott än på skattebrott faktiskt. Att kommuner inte anmäler är ytterligare en anledning till att jag vill ha ett skatteuppror. Vi betalar skatt för ett svekfullt system som folk tillåts utnyttja. Det är oförlåtligt. Det är en kränkning 24/7!
Pinsamt är ordet.