Skydda inte ex-bovars integritet på vår bekostnad
På onsdag kan en utredning föreslå stopp för söktjänster, och därmed göra det svårare att få koll på den som begått brott. Väljer regeringen att skydda de potentiella brottsoffren – eller förövarna?
Nytorgsmannen häktades förra veckan för ännu en våldtäkt. Tyvärr är det inte ovanligt att den som dömts för brott återfaller. 41 procent begår nya brott inom tre år, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.
Jag har i många sammanhang kritiserat Sveriges mesiga rättssystem, som bland annat släppte ut en serievåldtäktsman, trots varningar och misskötsel i fängelset, och trots ett redan mild straff.
Men händelsen får mig också att tänka på hur viktigt det är med öppenhet och transparens kring potentiellt farliga personer.
De söktjänster som samlar domar i smidiga listor är värdefulla både för privatpersoner och media, och gör att vi kunnat ha mer koll på ex-kriminella utan att tvingas kontakta 48 tingsrätter och sex hovrätter, med exakta diarienummer.
Men nu kan de dessvärre komma att stoppas från att hjälpa oss medborgare att hitta bland offentliga handlingar. I dagarna kommer utredningen som undersökt om söktjänster även i framtiden ska få göra domar lättillgängliga. Tyvärr finns risk för att det snart blir krångligare att hitta information igen.
Skälet är svårbegripligt. Regeringen skrev i sitt kommittédirektiv att om domstolar offentliggör enskildas tidigare lagbrott kan det ge upphov till påtaglig integritetsskada för de individer som förekommer i söktjänsterna. ”Det kan också försvåra för dömda personer att bryta en kriminell livsstil och återgå till ett hederligt levnadssätt.”
Detta är heltokigt. Vill regeringen verkligen skydda skurkarnas rätt att återgå till ett annat levnadssätt på vår bekostnad? Risken är stor att de väljer annat sätt att leva. Att de fortsätter kränka. Och att vi andra drabbas.
Hederliga, skötsamma medborgare bör ha rätt att lätt ta reda på om en person de dejtar, anställer eller har som kollega kan utgöra en risk. Både medier och medborgare i en demokrati bör rätt att smidigt ta del av offentliga handlingar som kan skydda oss. Om regeringen väljer att försvåra för söktjänsterna att hjälpa oss med detta är en skam, nästintill anti-demokratiskt.
Den som har begått brott får faktiskt räkna med att bli misstänkliggjord, och behöva bevisa sig. Vi andra ska inte vara en slags försökskaniner, med uppgift att hjälpa ex-mördare och ex-rånare att byta bana.
Regeringen är pressad från EU i frågan. Europadomstolen menar att yttrandefriheten och rätten till respekt för privatlivet förtjänar samma respekt, och att en avvägning måste göras i varje enskilt fall. Men vad händer med rätten till respekt för dem som kan befinna sig i fara? Här borde vår regering stå på sig.
Det handlar inte om att politikerna ska sätta upp kameror i våra sovrum eller läsa folks hemliga dagböcker. Frågan rör huruvida offentliga handlingar ska vara lätta eller svåra att ta del av.
För mig är svaret enkelt.
De svagaste måste skyddas. De som kan komma att utsättas för de ex-kriminellas eventuella återfall ska stå i centrum för samhällets omsorg. En högerregering i en liberal demokrati borde veta vems frihet den väljer att kämpa för.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör
Statsvetare och journalist
Tusen tack för varje liten gåva 💝 Jag har ingen arbetsgivare eller statliga bidrag.
💥 Gåva Swish: 0704133444
☀️ Gåva Patreon: https://www.patreon.com/carolindahlman
hej@carolindahlman.com
Facebook
X
Hemsida
Instagram
TikTok
Youtube
Mitt passion project Life - You got this - love life coach
Läs min krönika i Smedjan https://timbro.se/smedjan/vansterns-straffideologi-slappte-ut-nytorgsmannen/
👍👏👏💪👊🇸🇪🇸🇪